BCR Curtici, pagubita cu peste 3 mil. euro
Data publicarii: 18-03-2010 | Finante-BanciProcurorii anticoruptie au trimis in judecata 175 de persoane, dintre care trei erau angajati ai bancii. In schimbul serviciilor aduse inculpatilor, Szirka Daniela Mihaela, directoarea bancii, a primit un Audi A4 si un laptop.
Trei angajati ai Agentiei BCR Curtici, judetul Arad, unul dintre ei chiar directorul, au fost trimisi ieri in judecata de procurorii anticoruptie timisoreni, dupa ce au facilitat acordarea de credite catre 172 de persoane, cauzand astfel bancii un prejudiciu de peste 3 mil. euro in doi ani.
Potrivit rechizitoriului remis spre solutionare Tribunalului Arad, in perioada 2007-2009, Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica si Mare Elena, in calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agentia Curtici a B.C.R. - Sucursala Judeteana Arad, au aprobat acordarea de credite unui numar important de persoane (dintre care au fost trimise in judecata doar o parte prin acest rechizitoriu), cu incalcarea normelor interne ale bancii, a responsabilitatilor si limitelor de autoritate stabilite prin fisa postului.
Beneficiarii creditelor au folosit in acest scop adeverinte de salariu si contracte de munca false, din care rezulta ca erau angajati ai mai multor societati comerciale. Banii obtinuti din creditele astfel acordate au fost remisi inculpatilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivanesei Dumitru Viorel si Jurca Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judetul Arad, acestia fiind si cei care au intocmit documentele false. Beneficiarii creditelor au primit in schimb sume de bani cuprinse intre 300 si 1.500 euro.
"In demersul lor, inculpatii mai sus mentionati au fost ajutati de inculpatii Rat Patrick Dragan, Ghelbeaza Liviu Daniel si Ghelbeaza Ionut Marius. Prejudiciul total cauzat bancii, pentru care aceasta s-a constituit parte civila in cauza, este de 2.195.445,63 euro si 4.355.852,52 lei", se arata in comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cu precizarea ca bunurile a sase inculpati au fost sechestrate.
Luare de mita si spalare de bani
Cu privire la infractiunile de luare de mita retinute in sarcina inculpatei Szirka Daniela Mihaela, procurorii au retinut ca aceasta a primit de la Brandais Flaviu un autoturism marca Audi A4 si un laptop, in scopul de a-l ajuta sa obtina credite prin intermediul unor persoane interpuse, in folosul acestuia, incalcandu-si astfel atributiile de serviciu.
In ceea ce priveste infractiunea de spalare de bani retinuta in sarcina lui Brandais Flaviu si a lui Nicola Daniel, in rechizitoriu se arata ca acestia au folosit sumele de bani obtinute in mod fraudulos din creditele bancare accesate de alte persoane in firmele administrate de ei, cu scopul de a ascunde provenienta ilicita a acelor sume de bani si de a le da o aparenta de realitate si legalitate.
In sarcina inculpatilor trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si uz de fals s-a retinut ca acestia au ajutat-o pe inculpata Szirka Daniela Mihaela sa-si incalce atributiile de serviciu prin acordarea catre alti coinculpati de credite bancare, desi nu indeplineau conditiile de a obtine credite bancare si nu puteau beneficia de acele credite intrucat nu indeplineau normele interne de creditare ale Bancii Comerciale Romane; in acest scop au utilizat documente false, respectiv contracte individuale de munca si adeverinte de salariu ce contineau date nereale cu privire la veniturile realizate.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani