Decodarea gratuita a mobilului, o teapa ANC
Data publicarii: 16-03-2010 | IT&C"Pastorii" pietei telecom nu au nicio putere in fata colosilor Orange, Vodafone sau Cosmote. Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a lansat, in 2009, promisiunea ca decodarea telefoanelor mobile se va face gratuit de catre operatori.
In primavara anului trecut, Liviu Nistoran, presedintele de atunci al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANC, intre timp devenita ANCOM), anunta public ca a ajuns la o intelegere cu operatorii de telefonie mobila pentru deblocarea gratuita a telefoanelor codate in retea, dupa expirarea contractului acestora cu abonatii.
Promisiuni neonorate
Tot atunci, Nistoran promitea ca va impune operatorilor sa nu mai comercializeze telefoane blocate in retea pe viitor. Ca dovada, Autoritatea si operatorii Vodafone, Orange si RCS&RDS au semnat un acord, insa operatorii s-au razgandit, aducand ca argument recuperarea subventiilor la telefoanele cu preturi mic, prin veniturile din servicii. Acordul, neavand un caracter juridic, a ramas doar o gogoasa vanduta utilizatorilor care sperau sa isi deblocheze gratuit terminalele.
Teoretic, ANCOM este o autoritate sub control parlamentar. Practic, aceasta institutie nu are nicio autoritate, cedand aproape de fiecare data presiunii exercitate de operatorii de profil care ii si finanteaza. In prezent, daca vrei sa-ti deblochezi telefonul mobil, ai la indemana doua optiuni. Fie suni la operatorul GSM al carui abonat esti, fie apelezi la "baietii de cartier". Teoretic, prima varianta este cea mai sigura, pentru ca beneficiezi si de garantie. Insa, la ce preturi practica operatorii de telefonie mobila, sigur vei alege un service de cartier.
Diferente enorme la tarife
La Orange platesti 100 de euro pentru deblocarea terminalului, daca inca mai ai contract cu ei. Dupa ce a expirat contractul, tariful scade la 30 de euro. La Vodafone, deblocarea unui telefon te costa 50 de euro daca ai contractul in vigoare si 10 de euro dupa ce a expirat contractul. Singura companie care ofera telefoane mobile neblocate in retea, cel putin in acest moment, este Cosmote.
La unitatile service de cartier, deblocarea unui telefon mobil, indiferent de operator, te costa intre 20 de lei si 50 de lei. Diferenta este data de modelul de telefon mobil, dar si de complexitatea programelor software ale terminalului GSM. Acordul pe care l-a semnat Nistoran cu operatorii de telefonie mobila anul trecut, este numit de actuala conducere "gentleman's agreement". Adica, nimic! In initiativa ANC era clar stipulat ca daca telefonul nu este achizitionat impreuna cu alte servicii de comunicatii electronice, costurile deblocarii vor fi suportate de catre operatorul de telefonie mobila care il comercializeaza.
Mai mult, deblocarea terminalului nu va fi conditionata de achizitionarea altor servicii. In prezent, platesti atat tariful pentru deblocare, cat si penalitatile pentru deblocarea anticipata daca ai beneficiat de un anumit pachet promotional.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman