EUobserver scrie despre oligarhii rusi din Romania
Data publicarii: Astazi, 15-03-2010 | ActualitateMulti oligarhi rusi, aflati sub inconfortabila monitorizare a Kremlinului, si-au mutat afacerile din Rusia si si-au extins activitatile in tari din Europa de Est, inclusiv in Romania, tara membra a Uniunii Europene, scrie site-ul waz.euobserver.com.
Expertii sustin ca piata metalurgica din Romania este dominata de patru companii ruse si ucrainene.
Cel mai influent actor ar fi omul de afaceri ucrainean Serghei Taruta, apropiat noului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, prorus. Taruta a cumparat uzina metalurgica Fortpres CUG din Cluj.
Al doilea ar fi Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogati rusi, despre care se stie ca se afla in gratiile premierului Vladimir Putin.
Celelalte doua companii sunt administrate de rusi prin intermediul unor societati inregistrate in Occident: Conares Trading, inregistrata in Elvetia, care actioneaza pentru Igor Ziuzin, si Sinara Handel, din Germania, condusa de un grup de oameni de afaceri.
Fostii oligarhi sovietici au astfel controlul asupra celei mai importante parti din industria metalurgica din Romania. Pe langa partea in productia de otel, compania lui Ziuzin controleaza circa 80% din productia Romaniei de beton armat.
Afectat de criza, sectorul metalurgic stagneaza in prezent. Fortpres CUG, din Cluj, este un exemplu. In perioada comunista, complexul detinut de stat avea 10.000 de angajati. In anii '90, a fost impartit in cinci unitati, dintre care una a fost cumparata de Taruta. Intre timp, centrul de productie a fost inchis si numai cinci angajati au ramas, pentru a-l pazi.
Insa victoria lui Viktor Ianukovici la alegerile din Ucraina ar putea marca o schimbare in afacerea metalurgica a lui Taruta. Presa ucraineana a speculat ca fabrica de la Cluj ar putea produce sine de tren pentru caile ferate din fosta republica sovietica.
Dintre oligarhii rusi, cel mai grav afectat pare sa fie Oleg Deripaska, care in 2008, cu o avere de 28 de miliarde de dolari si companii evaluate la 45 de miliarde de dolari, se afla printre cei mai bogati 10 oameni din lume.
In Romania, el a cumparat o fabrica de aluminiu in Oradea, cu intentia de a construi piese pentru uzina sa de avioane din Rusia. In prezent, fabrica din Oradea este inchisa si de vanzare. Nu se stie cat a pierdut Deripaska in urma acestei afaceri.
Un alt magnat rus, Mihail Prohorov, care, potrivit topului de anul acesta al Forbes, este cel mai bogat rus, a cumparat complexul de procesare a aurului din Baia Mare. El vrea sa inceapa extractia de aur folosind cianurile. Insa metoda este controversata, in special in Romania, unde aceeasi uzina, Aurul, din Baia Mare a fost, in anul 2000, sursa unui dezastru ecologic: un baraj al minei a cedat, iar cantitati enorme de cianura si metale grele au fost deversate in raul Tisa, de unde au ajuns in Dunare. Fabrica a fost inchisa de atunci.
Insa Prohorov a anuntat deja o investitie de 100 de milioane de euro, iar autoritatile se pregatesc sa ii dea unda verde, in timp ce un proiect similar din regiunea Rosia Montana, sprijinit de investitori americani si canadieni, a fost blocat ani de zile.
Alexandru Benea, expert in economie, considera ca principalul interes al oligarhilor rusi in industria metalurgica romana il reprezinta taxele relativ scazute la importul de minereuri metalifere, pentru a asigura livrarile catre cele 27 de state membre. Pe de alta parte, UE impune taxe mari la produsele finite, intr-un efort de a-si apara producatorii.
"Oligarhii rusi au exploatat foarte bine aceasta situatie un timp", a spus Benea. "Au cumparat ieftin fabrici si unitati industriale in Romania. Cei care au mine in Rusia sau Ucraina aduc minereul in Romania. Produsele semifinite sunt vandute apoi pe piata interna a UE, la preturi comparativ mici, in conditiile in care salariul muncitorilor romani este mult mai mic decat cel al muncitorilor din Luxemburg sau Marea Britanice. Este legal si este si o metoda foarte inteligenta de a profita de legislatia UE, stand in afara ei", a subliniat expertul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice