Guvernul ne trimite la pensii private. Cat se castiga din pensia facultativa

Data publicarii: Astazi, 15-03-2010 | Actualitate

Romanii care au salarii mari si vor si pensii pe masura nu trebuie sa se uite la bugetul statului, ci la fondurile de pensii private, pensie cunoscuta sub numele de pilonul III. Indemnul ii apartine ministrului Economiei, Adriean Videanu. "Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate sustine", a declarat ministrul, cu ocazia unei vizite oficiale la Sibiu, cu trimitere directa catre cei 27.000 de romani care beneficiaza de pensii speciale. "Nu putem merge cu aceleasi discrepante, 27.000 de pensionari din 5,9 milioane detin 18 la suta", a precizat Videanu. Practic, asta inseamna ca circa 0,5% dintre pensionari, cei cu pensii speciale, incaseaza aproape o cincime din bugetul total de pensii.

Salariul mediu asigura o pensie de 230 de euro

In momentul de fata, in Romania exista putin peste 190.000 de persoane care au conturi de pensie privata facultativa, care se va adauga, dupa iesirea la pensie, celei de stat, cu circa 40.000 de persoane mai mult decat la finele lui 2008. Cele 13 fonduri de pensii, care incaseaza si gestioneaza banii depusi de clienti, detin fonduri totale de peste 55 de milioane de euro. Banii incasati de la clienti sunt investiti, in titluri de stat, obligatiuni ale firmelor private sau pe bursa, in proportii care difera.

In ceea ce priveste felul in care se contribuie si, in final, in care se primeste pensia, fondurile sunt destul de flexibile. Majoritatea dintre ele impun o contributie minima de 30-40 de lei. Clientul nu este insa obligat sa vireze lunar o anumita suma, fiind vorba doar despre suma minima care trebuie depusa in contul pensiei. Indiferent de salariul avut, in Romania contributia la un astfel de fond de pensii nu poate fi, prin lege, mai mare de 15% din salariul mediu brut. De exemplu, un client care are in acest moment salariul mediu pe economie, de 1.967 de lei brut, nu poate vira mai mult de 295 de lei pe luna la un astfel de fond. Suma este suficienta pentru a garanta, daca este virata lunar, timp de 30 de ani, o pensie lunara de circa 230 de euro timp de 15 ani, conform unor simulari efectuate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Simularea a fost bazata pe un randament mediu anual de 5% al unitatilor fondurilor de pensii.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: