Bancile americane JPMorgan si Citigroup au contribuit la prabusirea Lehman Brothers
Data publicarii: 12-03-2010 | InternationalBancile JPMorgan Chase & Co. si Citigroup Inc. au contribuit la prabusirea Lehman Brothers Holdings Inc., prin majorarea garantiilor cerute si prin schimbarea acordurilor de garantare, arata un raport solicitat de autoritatile americane, citat de Bloomberg.
"Cerintele de capital din partea creditorilor bancii Lehman au avut un impact imediat asupra lichiditatii", a declarat Anton Valukas, analist ce a examinat falimentul, in cadrul unui raport de 2.200 de pagini ce a fost transmis joi curtii federale din Manhattan. "Lichiditatile disponibile au fost unul dintre principalii factori care au dus la prabusirea Lehman".
Fostul director executiv al Lehman Brothers, Richard Fuld, fostul director financiar, Erin Callan, fostul vicepresedinte executiv, Ian Lowitt si fostul director managerial, Christopher O'Meara, au oferit declaratii eronate despre situatia financiara a bancii, potrivit raportului. Fuld a fost "cel putin foarte neglijent", a declarat Valukas.
Banca americana Lehman Brothers s-a prabusit in septembrie 2008, avand active in valoare de 639 miliarde dolari.
Pe langa concluziile formulate in legatura cu aportul Citigroup si JPMorgan, Valukas a mai spus ca "un nivel limitat de active Lehman" au fost transferate inadecvat bancii britanice Barclays, la preluarea diviziei americane de brokeraj de catre grupul britanic. El a adaugat ca valoarea activelor ar putea sa nu fie "materiala".
Danielle Romero-Apsilos, purtatoare de cuvant a Citigroup, a anuntat ca banca analizeaza raportul, si ca o analiza preliminara arata ca documentul nu "identifica nicio greseala din partea Citi".
Barclays este cea dea doua banca din Marea Britanie ca marime. Citigroup este a treia banca din Statele Unite, JPMorgan a doua, iar Bank of America Corp este in prezent cea mai mare banca americana din punct de vedere al activelor.
Potrivit raportului intocmit de Valukas, fostul director executiv a fost avertizat de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, ca banca s-ar putea prabusi in cazul in care continua sa anunte pierderi fara sa gaseasca un cumparator sau sa formuleze un plan de restructurare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile