Piata muncii, prin ochii fondurilor de pensii
Data publicarii: 11-03-2010 | ActualitateDesi numarul somerilor din statisticile oficiale a crescut in luna februarie, fondurile de pensii raporteaza mai multi participanti nou-intrati in Pilonul II, mai ales pe calea repartizarii aleatorii. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) explica, intr-o analiza, ca aceasta evolutie arata intrarea pe piata fortei de munca a unui numar semnificativ de absolventi de liceu si de universitate, in special prin intermediul burselor de locuri de munca organizate toamna.
Evolutia numarului de participanti la fondurile de pensie obligatorie este, daca vreti, un alt unghi din care poate fi analizata piata muncii. Cine priveste statisticile lunii februarie cu participantii la Pilonul II de pensii sesizeaza o "ciudatenie": desi datele privind somajul arata o crestere fata de ianuarie (8,3% in februarie fata de 8,1% in luna anterioara), in sistemul de pensii din Pilonul II numarul de participanti a crescut. In mod obisnuit, numarul total de participanti creste atunci cand pe piata muncii intra persoane nou-angajate. Or, in februarie datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) indica o crestere cu aproape 21.400 a numarului de someri, in timp ce statisticile Pilonului II pentru aceeasi luna arata ca fondurile de pensii au capatat in plus aproape 35.300 de participanti, iar majoritatea covarsitoare este formata din cei repartizati aleatoriu.
Repartitia aleatorie este un fel de loterie in care angajatii care nu si-au ales din proprie initiativa un fond de pensie sunt distribuiti automat, la intamplare, catre unul dintre cele noua fonduri active. Cum se explica, asadar, faptul ca, in timp ce numarul angajatilor scade, cel al participantilor la fondurile de pensii creste? De unde provin nou-venitii? CSSPP explica, intr-o analiza dedicata acestei "ciudatenii", ca o mare parte din cei nou-intrati in sistem sunt absolventii de liceu si de universitate care si-au gasit de lucru in toamna anului trecut. Documentul comisiei arata ca bursa de joburi a avut in septembrie o oferta mai generoasa de locuri de munca si ca cea mai mare parte a fost destinata absolventilor. Aceeasi tendinta s-a observat si in toamna anului 2008, doar ca atunci oferta avea sa fie dubla fata de toamna urmatoare, cand efectele crizei au devenit vizibile si pe piata muncii.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani