Bancile scot din arsenal executarea silita
Data publicarii: 11-03-2010 | Finante-BanciPeste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci si exista o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, a declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa si faliment.
"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea, fondator al societatii "Piperea & Asociatii", specializata in faliment si insolventa.
"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu-si mai pot plati creditele pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimisi in somaj", a completat el.
Bancile nu-si recupereaza toti banii
Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a mentionat ca cererea de executare silita din partea bancilor este din ce in ce mai mare pentru ca institutiile financiare au ajuns si ele "cu cutitul la os". "Faptul ca peste 100.000 de romani sunt in executare silita este ingrijorator, mai ales ca numarul acestora va mai creste. Bancile au fost mai reticente in perioada de criza sa execute silit pentru ca pretul garantiilor a fost si este in continuare scazut. De cele mai multe ori in perioada de criza nu obtii nici prin executare silita rambursarea totala a creditului, pentru ca oamenii garanteaza cu terenuri, imobile sau chiar cu afacerea sa, iar in aceasta perioada toate au mers foarte prost. Faptul ca anul acesta aceste cereri au crescut este pentru ca si bancile au ajuns cu cutitul la os. Am vazut ca imprumuturile neperformante au ajuns la 15-16% din portofoliul total de credite acordate de banci'', a declarat pentru Curierul National Bogdan Baltazar.
Mai mult decat atat, consultantul financiar sustine ca fenomenul va continua pana in vara, cand economia va da semne de revenire. "Numarul romanilor care vor fi executati va creste, mai ales ca se tot anunta noi disponibilizari atat in mediul privat cat si in mediul public, dar fenomenul va inceta in vara, cand vom avea o stabilizare si o posibila crestere economica", a explicat Baltazar.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile