Bancile scot din arsenal executarea silita
Data publicarii: 11-03-2010 | Finante-BanciPeste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci si exista o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, a declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa si faliment.
"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea, fondator al societatii "Piperea & Asociatii", specializata in faliment si insolventa.
"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu-si mai pot plati creditele pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimisi in somaj", a completat el.
Bancile nu-si recupereaza toti banii
Pe de alta parte, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a mentionat ca cererea de executare silita din partea bancilor este din ce in ce mai mare pentru ca institutiile financiare au ajuns si ele "cu cutitul la os". "Faptul ca peste 100.000 de romani sunt in executare silita este ingrijorator, mai ales ca numarul acestora va mai creste. Bancile au fost mai reticente in perioada de criza sa execute silit pentru ca pretul garantiilor a fost si este in continuare scazut. De cele mai multe ori in perioada de criza nu obtii nici prin executare silita rambursarea totala a creditului, pentru ca oamenii garanteaza cu terenuri, imobile sau chiar cu afacerea sa, iar in aceasta perioada toate au mers foarte prost. Faptul ca anul acesta aceste cereri au crescut este pentru ca si bancile au ajuns cu cutitul la os. Am vazut ca imprumuturile neperformante au ajuns la 15-16% din portofoliul total de credite acordate de banci'', a declarat pentru Curierul National Bogdan Baltazar.
Mai mult decat atat, consultantul financiar sustine ca fenomenul va continua pana in vara, cand economia va da semne de revenire. "Numarul romanilor care vor fi executati va creste, mai ales ca se tot anunta noi disponibilizari atat in mediul privat cat si in mediul public, dar fenomenul va inceta in vara, cand vom avea o stabilizare si o posibila crestere economica", a explicat Baltazar.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business