Merkel: Infiintarea fondului monetar european necesita modificarea Tratatului de la Maastricht
Data publicarii: 10-03-2010 | InternationalCancelarul german Angela Merkel a declarat ca sustine ideea unui fond monetar european, insa a subliniat ca pentru infiintarea acestuia sunt necesare o serie de modificari ale Tratatului de la Maastricht, relateaza EUobserver.
"Ridica multe intrebari, desigur, insa cred ca ideea este buna si interesanta", a declarat Merkel.
Motivul pentru care este necesara schimbarea Tratatului de la Maastricht este clauza ce prevede ca un stat al zonei euro nu poate primi finantare de urgenta din partea celorlalte, a explicat cancelarul.
Ea a subliniat, insa, ca realizarea unor schimbari in cadrul tratatului UE nu ar trebui sa impiedice infiintarea noului fond.
"Desigur, trebuie sa ne intrebam cine va contribui in cadrul fondului sau cat de independent va fi de Comisia Europeana. Fara schimbari aduse tratatului nu putem infiinta un astfel de fond", a explicat Merkel.
Informatia ca cel mai important om politic din Germania crede ca infiintarea unui Fond Monetar European pentru ajutarea tarilor din zona euro ar avea nevoie de schimbarea tratatului nu va fi primita cu prea mare entuziasm de tarile Uniunii Europene, apreciaza EUobserver.
Ratificarea Tratatului de la Lisabona a fost un proces foarte dificil, in contextul in care Irlanda a respins initial noile reguli, iar presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, i-a infuriat pe oficialii europeni printr-o serie de cerinte de ultim moment.
Motivul pentru care este necesara schimbarea Tratatului de la Maastricht este clauza ce prevede ca un stat al zonei euro nu poate primi finantare de urgenta din partea celorlalte, a spus Merkel.
Cancelarul german a mai spus ca aceasta nevoie de modificare a tratatului nu trebuie sa descurajeze ideea unor negocieri. "Vrem sa ne putem rezolva problemele in viitor fara ajutorul FMI", a spus ea.
Oficiali frncezi au sugerat la randul lor ca va fi necesara o modificare a tratatului, ceea ce inseamna ca infiintarea Fondului Monetar European ar putea dura mai multi ani si probabil nu va fi gata la timp pentru a ajuta Grecia sa-si rezolve probemele actuale.
Chiar daca Uniunea Europeana dispune de un mecanism pentru ajutarea tarilor cu probleme financiare din exteriorul zonei euro, de care au beneficiat Ungaria, Letonia si Romania, tarile zonei euro nu pot primi de finantare de urgenta din partea UE.
Chiar de la infiintarea zonei euro, economistii au avertizat ca uniunea monetara europeana risca sa se destrame in lipsa unei uniuni fiscale si politice.
Merkel vrea ca fondul monetar european sa includa sanctiuni pentru tarile cu deficite mari
Cancelarul german Angela Merkel a sustinut marti ideea unui fond monetar european, insa a precizat ca acesta ar trebui sa includa un mecanism de sanctiuni, insistand totodata asurta nevoii de modificare a Tratatului de la Maastricht, relateaza AFP.
"Trebuie sa existe sanctiuni" impotriva tarilor care afiseaza deficite bugetare foarte mari, in cadrul unui eventual sistem de ajutoare financiare in zona euro, a declarat Merkel dupa o reuniune cu presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Merkel a mentionat ideea unei retrageri temporare a drepturilor de vot ale acestor tari in cadrul consiliului ministerial al Uniunii Europene, ceea ce nu le va permite sa ia parte la procesul decizional din UE.
Ideea unui fond monetar european pentru ajutarea tarilor din zona euro ce se confrunta cu crize financiare grave este pertinenta, sustine Merkel, care a adaugat ca "desi avem propria moneda, exista motive intemeiate pentru a fi precauti".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani