Cele mai mari esecuri din imobiliarele romanesti

Data publicarii: 09-03-2010 | Imobiliare

Piata imobiliara romaneasca nu a dezmintit. La fel ca in toata lumea, dupa o perioada exploziva, a urmat un declin abrupt. Unii investitori au fost precauti si au facut plasamente mai putin riscante, altii nu au anticipat insa momentul culminant. Citeste cat de surprinzatoare a fost criza din real-estate pentru o parte din marii actori.

Intai au venit investitorii speculativi, care dupa ce si-au atins targetul - sa faca bani - au plecat spre alte tari emergente. Fondurile de investitii au mirosit si ele potentialul unei tari de proprietari prin definitie, dar cu locuinte mai vechi decat timpurile, cu birouri imbacsite, amenajate in aceleasi apartamente ceausiste si cu o pofta nebuna de shopping, dar fara mamuti comerciali.

Au cumparat, au format portofolii de zeci de mii de metri patrati de constructii noi, le-au vandut la cele mai bune randamente din Europa sau le-au inchiriat. Primele tranzactii cu imobile de birouri din Bucuresti, parafate in 2003 - Opera Center si Europe House - s-au facut la un randament de 12%-13%, in timp ce pietele mature ofereau yelduri la jumatate. Marii dezvoltatori, companii de renume cel putin european, s-au avantat si ele intr-o piata a recordurilor.

Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de servicii de consultanta imobiliara More Real Estate Services, isi aminteste ca pana acum doi-trei ani, preturile proprietatilor din Romania cresteau de la o zi la alta. "Acele vremuri nu se vor intoarce", spune Papageorgiadis, care subliniaza ca acele cresteri nu erau sanatoase. "In fiecare saptamana, la buletinele de stiri vedeam grafice cu preturile locuintelor. Sageata urca de la o saptamana la alta".

Pentru cativa ani (2003-2007) Romania a fost cu adevarat un paradis imobiliar. Unii jucatori au avut castiguri fara precedent, dar la final- altii au pierdut.

Efectul de domino

RED Management Capital, companie imobiliara controlata de fondurile de investitii Warburg -Pincus si GED, a dezvoltat pe piata locala doar proiecte de retail. Pana acum, niciunul in Bucuresti.

La sfarsitul lui 2008, la Braila, dupa o investitie de 45 mil. euro, RED Management Capital a lansat mall-ul de 37.000 de metri patrati, Armonia Center. Dupa o jumatate de an, dezvoltatorii au anununtat ca ii vor pune lacatul din cauza vanzarilor slabe si a numarului mic de vizitatori. La acel moment, gradul de ocupare al proiectului era sub 40%. Dupa numai noua luni de functionare, Armonia Center Braila a fost inchis. Acesta a fost primul mare esec din imobiliarul romanesc.

O data cu mall-ul, francezii de la Carrefour, principala ancora a proiectului, s-au vazut nevoiti sa inchida si ei hipermaketul. La nivel national, peste 20 de hipermarketuri si supermarketuri au fost inchise in 2009. Dintre toate, Carrefour este singurul retailer international care a renuntat la o unitate din retea. Alaturi de el, Primavara, Spar, Trident, MiniMax si Ethos au operat cel putin o inchidere.

Urmare a deciziei RED Management Capital, retaileri precum Sephora, Flanco, sau Mondex au inchis fiecare cate un magazin. Altex, de exemplu, desi a semnat un antecontract de inchiriere cu proprietarii mall-ului, nu a mai intrat in Armonia Center de la inceput. Pentru Armonia Center, proprietarii incearca in prezent sa identifice cea mai buna solutie de reconversie si astfel sa relanseze proiectul. In Braila, inainte de deschidere Armonia era deja un alt centru de cumparaturi de tip mall.

In prezent, compania cu actionariat american si spaniol, are in lucru cinci proiecte de retail, la Constanta, Satu Mare, Iasi, Marghita si Husi. Potrivit primelor estimari ale companiei, toate trebuiau livrate pana in 2010, insa termenele au fost devansate cu doi -trei ani, in functie de proiect.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: