UE vrea sa actioneze rapid pentru crearea unui Fond monetar european
Data publicarii: 09-03-2010 | ActualitateComisia Europeana a anuntat ca vrea sa actioneze rapid pentru a oficializa propunerea legata de infiintarea unui Fond monetar european, ce va avea ca scop ajutarea tarilor ce se confrunta cu probleme financiare, precum Grecia, primele discutii fiind programate pentru marti, relateaza AFP.
Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, ii va "informa" marti pe membrii executivului european in legatura cu discutiile ce se desfasoara pe marginea acestui subiect, a declarat purtatorul sau de cuvant, Amadeu Altafaj Tardio.
Acesta a confirmat ca executivul european este gata "sa propuna un instrument" precum Fondul monetar european, dupa o serie de declaratii in acest sens facute de Rehn intr-un interviu pentru Financial Times Deutschland. "Ideea (...) are nevoie de acordul tarilor din zona euro", primele vizate, iar accesul la finantare din acest fond "va fi strict conditionat".
Altfel spus, toate ajutoarele financiare acordate unei tari in dificultate, sub forma unor imprumuturi sau prin alte instrumente, vor fi conditionate de masuri bugetare sau de reforme.
Criza bugetara din Grecia a lansat o dezbatere pe tema necesitatii unui mecanism pentru sustinerea unui stat din zona euro. La ora actuala, Uniunea Europeana dispune de un sistem de imprumuturi de urgenta pentru tarile aflate in dificultate financiara, exceptie facand statele din zona euro. Acest sistem de imprumuturi a fost utilizat anul trecut pentru a ajuta Romania, Ungaria si Letonia.
Un asemenea mecanism nu a fost stabilit pentru zona euro la formarea acesteia, in 1999, din cauza refuzului Germaniei de a fi pusa in situatia de a plati pentru altii.
Criza din Grecia a determinat, insa, Berlinul sa-si regandeasca pozitia. "Pentru stabilitatea zonei euro, avem nevoie de o institutie ce dispune de experienta FMI si de o capacitate de interventie similara", a declarat minsitrul german de finante, Wolfgang Schauble.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman