Criza, moment oportun pentru a incepe o afacere
Data publicarii: 08-03-2010 | AfaceriMarius Opris, consultant si trainer, se ocupa de inovatie si dezvoltarea de concepte si produse noi de training. Dupa cinci ani de antreprenoriat, li s-a alaturat fondatorilor Ascendis si a promovat conceptul de "invatare experientiala". Saptamana trecuta Ascendis a fost declarata, pentru al doilea an consecutiv, compania de training a anului in cadrul Galei Business-Edu.
Ce presupune conceptul de "invatare experientiala", de a carei dezvoltare va ocupati?
"Invatarea experientiala" este cea mai apropiata de procesul natural de invatare a omului. Cu toate acestea, in scoala si mai apoi se practica invatarea prin prelegeri, instruire si bombardare a participantului cu informatie. In "invatarea experientiala" nu trainerul sau profesorul este in centrul actiunii, ci participantul. Procesul consta in a crea experiente relevante de invatare in urma carora participantul sa traga propriile concluzii. Presupune foarte multa interactiune, curiozitate, amuzament si invatare prin descoperire. Informatia si conceptele sunt introduse doar cand participantul le cere si are nevoie de ele.
Cat de mult poate acumula un cursant in trei-patru zile?
Un program bun de training poate echivala cu ani de practica. Desigur, foarte mult depinde si de deschiderea participantului si, mai ales, de hotararea sa de a-si dezvolta potentialul. De multe ori participantii trebuie intai sa uite vechi practici, obiceiuri, credinte care le limiteaza rezultatele, pentru ca abia apoi sa invete.
Cat de mult se aplica din ceea ce se invata in traininguri dupa terminarea acestora?
Depinde de trei factori: calitatea programului de training, dorinta personala a participantului de a aplica cele invatate si de a evolua, presiunea pe care o pun compania si managerul direct pentru a aplica cele invatate.
Cum poate fi convins un angajator care nu este dispus sa investeasca in prega-tirea angajatilor sai sa faca acest lucru?
Aratandu-i care sunt costurile directe sau ale oportunitatilor pierdute, datorate lipsei de pregatire, de experienta, de bune practici intr-un domeniu. Iar daca va sta sa le analizeze, va intelege ca sunt cel putin multiplu de cinci fata de un program de pregatire.
Ce se intampla in cazul in care angajatul urmeaza aceste cursuri din banii sai? Cat de mult va folosi in companie ce a invatat?
Depinde daca ceea ce invata ii va folosi la locul de munca si daca angajatorul ii foloseste potentialul si abilitatile dobandite. Faptul ca el investeste banii sai intr-un curs inseamna ca exista prima conditie ca in-vatarea sa se produca - doreste sa se dezvolte si sa evolueze profesional.
Ati observat de la inceputul crizei financiare o tendinta a oamenilor sa inceapa mici afaceri pe cont propriu?
Da, am remarcat o tendinta clara din partea oamenilor cu experienta din marile companii de a se lansa pe cont propriu. Aceasta, deoarece crizele creeaza spatii si sunt momentele oportune de a incepe o afacere. O afacere nascuta si crescuta in criza, intr-un mediu potrivnic si cu resurse limitate are toate sansele sa devina de succes.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani