Ce masini electrice au fost la Geneva
Data publicarii: 08-03-2010 | AutoMasinile electrice se transforma din ciudatele saloanelor auto in realitati ce populeaza strazile. Pana la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul lui 2011, mai multe modele de masini electrice vor aparea pe drumurile din Europa, inclusiv in Romania.
Noile tehnologii prezentate la Salonul Auto de la Geneva din acest an, bazate pe baterii lithiu-ion, permit o autonomie de pana la 130 de kilometri, cu 30% mai mare fata de ceea ce au propus constructorii auto in urma cu un an.
O imbunatatire semnificativa s-a facut si din perspectiva puterii masinilor, ce poate atinge acum 130 km/h. Peugeot, Citroen, Mitsubishi, Toyota, Nissan sau Ford au prezentat la Geneva modele de masini electrice ce nu sunt doar bibelouri tehnologice.
Chiar si cel mai mare grup automobilistic european, Volkswagen, a asumat in fata celor 10.000 de ziaristi prezenti la Geneva constructia unei serii de masini ce se va deplasa, din 2013, pe baza de curent. La cinci ani de la aceasta lansare, Volkswagen se asteapta ca masinile sale electrice sa insemne 3% din vanzari. Astfel de tehnologii sunt insa dependente de ajutorul guvernelor.
A spus-o la Geneva chiar presedintele pe Europa al Ford, John Fleming. "Investtiile noastre in protejarea mediului trebuie sa fie insotite de cele ale guvernelor, prin stimulente financiare", a declarat John Fleming, dupa prezentarea unui Ford electric. Daca guvernul german s-a declarat incantat sa sustina financiar astfel de investitii, fara a preciza insa suma pe care ar fi dispus sa o puna la dispozitie, Barrack Obama a spus ca industria auto va primi o infuzie de 2,4 miliarde de dolari pentru a sustine creare masinilor electrice.
Desi tehnologiile au fost puse la punct, nu la fel de facila este crearea infrastructurii, adica reincarcarea bateriilor. "Ar trebui sa avem la fel de multe puncte de reincarcare precum benzinarii astazi", au declarat oficialii E'mobile o companie elvetiana care dezvolta tehnologii pentru viitoarele generatii de masini electrice. In Londra de exemplu, primaria sustine financiar crearea a 25.000 de astfel de statii de reincarcare, proiect ce va fi finalizat in 2013.
O alta bariera este pretul acestor vehicule. Spre deosebire de imbunatatiri precum ABS si ESP, care au putut fi aplicate si generatiilor mai vechi de masini, constuctorii isi doresc acum ca hibridele sa se rupa total de trecut. Asta inseamna crearea unor noi generatii de automobile, ceea ce se traduce prin investitii in dezvoltare si preturi ridicate la consumatorul final. Nici tehnologiile de reincarcare nu sunt ieftine astazi.
Una din zece
O masina electrica are un pret de pornire de 13.000-14.000 de euro, dar primele oferite de guverne pot reduce pretul de achizitie pana la 10.000 de euro. Constructorii estimeaza ca aceasta investitie poate fi recuperata in trei ani, prin reducerea semnificativa a costurilor cu combustibilul fata de masinile cu propulsie clasica.
Managerii Nissan sunt optimisti: pana in 2015 ei estimeaza ca una din zece masini vandute de grupul japonez in lume va fi bazata pe propulsie electrica. Pentru acest proiect, compania este in curs de a construi doua fabrici de baterii in Europa.
Simon Thomas, responsabilul de marketing al grupului in Europa, a spus la Geneva ca pentru asta este nevoie ca primele de achizitionare acordate de guverne sa se ridice la cel putin 5.000 de euro. Potrivit acestuia, state precum Marea Britanie, Irlanda si Danemarca sunt deja avansate in crearea unei strategii pentru a primi pe strazi masini electrice.
- Audi A8 hibrid
- Honda EV-N
- 5 by Peugeot
- Citroen C-Zero
- Porsche 918 Spyder
- Renault Zero Emissions
- Nissan Leaf
- Kia Venga
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani