Insolventa, un paravan pentru rau-platnici
Data publicarii: 08-03-2010 | AfaceriTot mai multe companii din Iasi, cazute prada crizei, isi cer singure insolventa pentru a se pune sub protectia tribunalului. Odata intrate in aceasta procedura, sunt blocate toate dobanzile si penalitatile, datoria nu mai poate creste. In luna ianuarie, s-a inregistrat un numar-record de firme care au cazut prada insolventei. Procedura poate reprezenta si o cale frauduloasa de a scapa de o serie de datorii catre partenerii de afaceri.
Ultima solutie pentru societatile ajunse in incapacitatea de a mai face fata crizei pare sa fie insolventa, dupa cum indica ultimele date statistice. O astfel de practica poate ascunde insa si altfel de interese, legate de incercarea unui agent economic de a scapa de o serie de datorii pe care nu doreste sa le mai achite. "In ultimul timp, probabil influentati si de contextul economic privind criza economica mondiala, debitorii formuleaza cereri de deschidere a procedurii insolventei cu rea-credinta, urmarind un anumit interes legat de neplata obligatiilor. In acest mod, se poate ingreuna posibilitatea creditorilor de a-si recupera creantele de la un partener de afaceri", explica Adrian Ababei, reprezentantul firmei de lichidare Sigma IPURL.
Ingineria
Tehnica pare destul de simpla si, de foarte multe ori, da si rezultate. Cu putin timp inainte de depunerea cererii de intrare in procedura insolventei, debitorul instraineaza o mare parte din patrimoniu sau presteaza catre un agent economic apropiat servicii cu mult peste valoarea lor reala. Odata transferata afacerea pe alta firma, patronul invita fostii parteneri sa semneze contracte cu noua societate promitandu-le plata datoriei sau a unei parti din ea, esalonat. Daca fostii parteneri refuza, ei raman sa se judece cu vechea firma. Interesant este faptul ca peste 50% din firmele infiintate in Bucuresti de la inceputul anului au fost folosite pentru a prelua bunurile si afacerile altor firme mai vechi care au intrat ulterior in faliment.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani