Bancile austriece au spalat aproape 2 miliarde de euro pentru mafia italiana
Data publicarii: 08-03-2010 | InternationalBanci din Austria au ajutat din 2005 pana in 2007 la spalarea a circa doua miliarde de euro pentru mafia italiana, sustine in editia de duminica saptamanalul Austrian weekly profil, care citeaza Parchetul din Roma, informeaza AFP.
Potrivit documentelor la care publicatia a avut acces, banii au fost spalati prin intermediul a 14 conturi deschise la Raiffeisen Zentralbank si la Bank Austria - care apartinea de UniCredit Group din Italia -, precum si la filiala austriaca a Anglo Irish Bank.
Transferurile de fonduri au fost efectuate prin furnizorii de internet italieni Fastweb si Telecom Italia Sparkle (TIS), precizeaza saptamanalul.
Parchetul din Viena a deschis o ancheta. Bancile au refuzat sa comenteze informatia, dar au afirmat ca vor coopera cu autoritatile. Cele trei banci informasera autoritatile despre miscarile de fonduri ale clientilor lor italieni.
In toamna anului 2007 Parchetul din Viena a ordonat, dand curs unei solicitari venite de la colegii din Roma, o inspectie a conturilor incriminate, dar presupusii beneficiari stiau deja ca acestea nu mai sunt in siguranta.
Fastweb si TIS au folosit aceste conturi pentru a transfera fonduri unor mari intreprinderi, incasandu-si, la randul lor, comisionul cuvenit.
Luna trecuta, Parchetul din Roma a cerut arestarea a 56 de persoane, intre care Silvio Scaglia, fondatorul Fastweb, ca urmare a unui dosar important deschis pentru spalare de bani si frauda fiscala.
Fastweb et TIS -filiala a Telecom Italia - sunt suspectate ca au facturat servicii telefonice si de internet fictive, in valoare de 1,8 miliarde de euro, ceea ce ar corespunde unei evaziuni fiscale estimate la 365 de milioane de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile