Bancile austriece au spalat aproape 2 miliarde de euro pentru mafia italiana
Data publicarii: 08-03-2010 | InternationalBanci din Austria au ajutat din 2005 pana in 2007 la spalarea a circa doua miliarde de euro pentru mafia italiana, sustine in editia de duminica saptamanalul Austrian weekly profil, care citeaza Parchetul din Roma, informeaza AFP.
Potrivit documentelor la care publicatia a avut acces, banii au fost spalati prin intermediul a 14 conturi deschise la Raiffeisen Zentralbank si la Bank Austria - care apartinea de UniCredit Group din Italia -, precum si la filiala austriaca a Anglo Irish Bank.
Transferurile de fonduri au fost efectuate prin furnizorii de internet italieni Fastweb si Telecom Italia Sparkle (TIS), precizeaza saptamanalul.
Parchetul din Viena a deschis o ancheta. Bancile au refuzat sa comenteze informatia, dar au afirmat ca vor coopera cu autoritatile. Cele trei banci informasera autoritatile despre miscarile de fonduri ale clientilor lor italieni.
In toamna anului 2007 Parchetul din Viena a ordonat, dand curs unei solicitari venite de la colegii din Roma, o inspectie a conturilor incriminate, dar presupusii beneficiari stiau deja ca acestea nu mai sunt in siguranta.
Fastweb si TIS au folosit aceste conturi pentru a transfera fonduri unor mari intreprinderi, incasandu-si, la randul lor, comisionul cuvenit.
Luna trecuta, Parchetul din Roma a cerut arestarea a 56 de persoane, intre care Silvio Scaglia, fondatorul Fastweb, ca urmare a unui dosar important deschis pentru spalare de bani si frauda fiscala.
Fastweb et TIS -filiala a Telecom Italia - sunt suspectate ca au facturat servicii telefonice si de internet fictive, in valoare de 1,8 miliarde de euro, ceea ce ar corespunde unei evaziuni fiscale estimate la 365 de milioane de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani