Perioada de gratie a cardului de credit: prieten sau dusman?
Data publicarii: Astazi, 05-03-2010 | Finante-BanciDaca tineti cu tot dinadinsul sa aveti in portofel un card de credit, aveti grija cum folositi perioada de gratie. Pentru persoanele cu o buna disciplina financiara, aceasta facilitate poate fi un avantaj, in cazul aparitiei unor cheltuieli urgente. Dar daca iesiti deseori din aceasta perioada, atunci pasuirea vi se poate intoarce impotriva.
Cardul de credit e ca un armasar naravas: daca nu stii sa tii de haturi mai bine, nu te urca in sa, pentru ca nu trece mult pana la prima tranta. Pe imasul bancar romanesc zburda voioasa o herghelie cu peste 2,2 milioane de bidivii, daca socotim ultimele statistici ale BNR (este vorba de cardurile valide). Punand alaturi date demografice, reiese ca avem un card de credit la 4 persoane ocupate.
Nu am gasit studii care sa arate ce cumpara romanii cu cardul de credit. Din proprie experienta, pot spune ca tentatia de a intra serios in creditul de pe card e destul de puternica, mai ales cand e vorba de bunuri de folosinta indelungata, articole de imbracaminte/incaltaminte sau de vacante, cand predispozitia la cheltuieli "naravase" creste. Mai sunt, evident, situatiile de urgenta, cand lipsa din contul curent poate fi acoperita temporar cu banii de imprumut.
Daca sumele sunt mai consistente, pentru cei care vor sa scape rapid de datorii perioada de gratie este un avantaj; creditul de pe card este un imprumut temporar, iar daca suma "atacata" este in proportie rezonabila raportat la balanta lunara de venituri si cheltuieli, atunci restituirea ei dupa expirarea perioadei ramane doar o chestiune de disciplina.
Daca suma cheltuita de pe card tinde sa dezechilibreze balanta lunara, atunci restituirea in rate ar trebui sa fie atent planificata, iar obiectivul principal ar trebui sa devina achitarea intr-un timp cat mai scurt, pentru ca, dupa iesirea din perioada de gratie, la rata se adauga si dobanzile. Or, cu cat soldul ramas de achitat este mai mic si perioada de plata mai scurta, cu atat suma cheltuita pe dobanzi va fi mai redusa.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani