41 de deputati PD-L obliga firmele sa angajeze contabili full-time
Data publicarii: 03-03-2010 | Actualitate41 de deputati PDL au initiat un proiect de modificare a Legii Contabilitatii, proiect care a fost deja prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si se afla in discutie la Senat. Proiectul, care isi propune modificarea Legii nr. 82 din 24 decembrie 199, prevede ca orice firma care are nevoie de contabilitate, indiferent de marimea ei, trebuie sa-si angajeze contabili cu norma intreaga, daca nu sa apeleze la firmele de specialitate.
"S-a ajuns la concluzia ca consultarea organismelor profesionale nu este suficienta pentru a avea reglementari contabile care sa corespunda necesitatii de informare a utilizatorilor si fara ca informatia contabila sa fie partinitoare statului ca si normalizator contabil ar putea partini informatia contabila prin unele ingerinte fiscale in contabilitate. Avizul organismelor profesionale ca organisme care garanteaza interesul public si neutralitate informatiei contabile, ar elimina aceste inconveniente. Avizul este un act cu caracter obligatoriu, si nu consultativ. Ca urmare, propunem modificarea art 4 din lege", se arata in expunerea de motive a proiectului. In plus, "prevederile alin. (2) ale art. 5 din Legea Contabilitatii trebuie eliminate intrucat contravin reglementarilor prevazute in OG 65/1994, republicata in anul 2008".
Integral in Curierul National
Calian spune ca deputatii PDL doresc responsabilizarea celor care semneaza bilanturile contabile
Initiatorii proiectului de modificare a Legii contabilitatii sustin ca scopul acestuia a fost o responsabilizare a celor care semneaza un bilant contabil, legea neingradind dreptul la munca al contabililor.
Deputatul PDL Claudia Boghicevici a spus ca ideea modificarii Legii contabilitatii a aparut dupa o serie de discutii cu experti contabili din judetul Arad din care provine, discutii din care a rezultat concluzia ca este necesar ca documente precum un bilant contabil sa fie intocmite de catre profesionisti, care sa-si asume raspunderea pentru continutul lor. "Ne-am dorit sa reglementam cine trebuie sa raspunda pentru documentele contabile intocmite intr-o firma, in principal bilantul contabil care este utilizat de terti - institutii ale statului, banci etc. Ne-am gandit ca aceste situatii trebuie intocmite de profesionisti. De asemenea, dorim sa reglementam ce inseamna compartiment contabil intr-o institutie publica. Nu ne-am dorit ca IMM-urile sau mediul de afaceri sa aiba de suferit prin aceasta propunere legislativa", a spus Boghicevici.
Astfel, o firma va avea la dispozitie trei variante. Fie isi constituie un compartiment de contabilitate care este condus de un director economic angajat full-time, fie angajeaza prin conventie civila un expert contabil sau incheie un contract cu o firma de expertiza contabila. Contabilii autorizati pot sa lucreze in continuare part-time la mai multe firme simultan, dar nu vor mai avea dreptul de a semna un bilant contabil. Dreptul de semnatura al bilantului va reveni doar unui angajat contabil full-time sau al unui expert contabil extern, in timp ce contabilii care nu sunt experti nu vor mai putea face acest lucru.
"Pentru a fi functionar intr-un compartiment de contabilitate, persoana respectiva trebuie angajata in program de opt ore. Asta nu inseamna ca ii ingradim dreptul sa mai munceasca si la alte firme, chiar in baza unui contract de munca cu ora, insa isi pierde dreptul de a mai semna un bilant. Sunt om de afaceri si mi se pare anormal ca persoanele autorizate din cadrul serviciului de contabilitate sa nu aiba responsabilitate maxima, pentru ca ea ramane pe umerii administratorilor sau asociatiilor din cadrul societatilor comerciale. Responsabilizam mai mult persoana care lucreaza in contabilitate si semneaza", a declarat Petru Calian, unul din coinitiatorii legii.
"Prin compartiment se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract partial de munca sau in baza unei conventii civile", se arata in textul propunerii de modificare a Legii contabilitatii, potrivit Money.ro.
Initiatorii propunerii legislative apreciaza ca pe piata serviciilor contabile s-a profitat de anumite confuzii create de terminologia folosita in legislatie. "Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar insemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind intocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare intocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public", arata deputatii semnatari.
Printre deputatii PDL care au initiat aceasta modificare a legii se numara Sulfina Barbu, Gheorghe Albu, Petru Calian, Mircia Giurgiu, Silviu Prigoana.
Propunerea legislativa semnata de deputatii PDL a ajuns la Senat, ea urmand sa fie avizata in comisiile specializate si votata in plen. Daca trece de Senat, textul ajunge in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului