Restantierii ajung mai rapid la recuperatori decat in anii trecuti

Data publicarii: 02-03-2010 | Finante-Banci

In 2009, bancile, societatile de asigurare sau firmele de telecomunicatii au inceput sa fie mai precaute si si-au trimis datornicii catre recuperatori mai rapid decat in trecut, arata o analiza conso.ro. Peste 20% din cazurile primite de Coface au reprezentat persoane cu datorii mai mici de 30 zile. In cazul acestora, rata de recuperare este insa simtitor mai mare. "Creditorii au inceput sa isi trimita cazurile mult mai rapid decat in perioada anterioara catre companiile de recuperat creante", au precizat analistii Coface pentru conso.ro.

Societatile din domeniul telecom au fost primele care au recurs la scaderea perioadei de restanta inainte de a externaliza procedurile de recuperare. Daca, in urma cu un an, firmele specializate se ocupau de colectarea datoriilor de la persoane care intarziasera mai mult de 90 zile, in prezent recuperatorii se ocupa chiar si de cei care nu au depasit 30 zile de intarziere. 

O noutate in 2009 a reprezentat-o colaborarea dintre recuperatori si furnizorii de utilitati. Chiar daca, de regula, facturile la electricitate si gaze sunt primele datorii achitate de romani, anul trecut situatia precara a economiei a facut ca si furnizorii de utilitati sa se confrunte cu un numar mai mare de datornici, fiind nevoiti sa apeleze la recuperatori.

Rapiditatea asigura succesul

Din statisticile companiei de recuperat creante Coface, reiese faptul ca numarul cazurilor de restantieri cu intarzieri mai mici de 30 zile au reprezentat 21% din total. Sumele datorate au fost insa mici, de 505 lei pe debitor, iar rata de succes in privinta recuperarii acestor sume a fost ridicata, trecand de 83%. Situatia se schimba insa, in cazul celor care au intarziat cu plata o perioada cuprinsa intre 30 si 90 zile. Datoria medie a acestora urca la 884 lei, iar rata de succes se injumatateste, abia atingand pragul de 40%.  In cazul datornicilor care nu si-au platit restantele de peste 6 luni, probabilitatea de recuperare a sumelor scade drastic, la putin peste 5%.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: