Cum sa nu ajungi dator vandut la banca
Data publicarii: 01-03-2010 | Finante-BanciCa sa eviti intalnirea cu recuperatorii de credite, tot la banca trebuie sa mergi, noteaza Adevarul. Doar asa poti gasi solutii pentru rate mai mici la creditele pe care nu le mai poti rambursa la timp. Efortul lunar de plata poate fi redus prin reesalonarea creditului, mutarea datei scadente, recalcularea ratelor sau prin refinantare.
Cand situatia financiara devine dificila, iar datoriile bancare nu mai pot fi platite la timp, exista mai multe variante pentru a iesi din impas, considera specialistii. Oricare ar fi optiunea, clientul trebuie sa se pregateasca pentru o noua negociere cu banca.
"Refinantarea este o solutie atata timp cat ii asigura clientului o rata mai mica, accesibila, potrivita pentru situatia lui", afirma Mihaela Stavrositu, trainer la compania de brokeraj bancar Credit Zone - Perfect Finance. Specialistii mai recomanda alte trei variante.
Astfel, exista metodele clasice, precum reesalonarea (prelungirea perioadei creditului si diminuarea ratei lunare), mutarea datei scadente sau recalcularea ratei lunare prin includerea unor sume restante.
De asemenea, exista metodele gandite special pentru situatia clientului, cum ar fi restructurarea creditului, dar si perioada de gratie pentru un timp bine definit sau scutirea de la plata a principalului din rata lunara pentru o perioada limitata.
"De cele mai multe ori, banca poate reesalona creditul sau poate acorda o perioada de gratie de cateva luni pentru plata ratelor. Clientul poate plati in continuare dobanda fara sa plateasca si partea de principal a creditului", spune Alexandru Popescu, managing partner la portalul financiar VreauCredit.ro. El precizeaza ca acest lucru va creste usor costul total al creditului respectiv, insa poate reprezenta o solutie pentru a evita pierderea unui imobil ipotecat in favoarea bancii.
Costurile refinantarii
Specialistii Finzoom.ro considera ca intre variantele recomandate celor care nu isi mai pot achita ratele, refinantarea este ultima in top. "Refinantarea este plasata pe ultimul loc deoarece, in timp ce reesalonarea sau restructurarea creditului presupun numai vizite la banca si discutii cu ofiterii de credit, refinantarea implica si costuri suplimentare", afirma Diana Tarus, analist financiar FinZoom.ro.
Traseul sigur catre lista firmelor de recuperare este asigurat de neplata ratelor pe o perioada de trei pana la sase luni, in functie de banca, fara a lua legatura cu ofiterul de credit si fara a raspunde invitatiilor la discutii cu banca. "In prima instanta, banca emite o serie de notificari scrise, prin care clientul este chemat sa-si plateasca restantele, dupa care i se propune si o varianta de reesalonare, banca incercand o serie de metode prin care clientul sa poata continua plata ratelor. Ultimul lucru pe care banca il doreste este acela de a executa creditul", spune Mihaela Stavrositu.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile