Ministerul Finantelor Publice a decis facilitarea rambursarii automate de TVA
Data publicarii: 01-03-2010 | EconomieMinistrul de Finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca a emis un ordin prin care plafonul pentru returnarea imediata a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar, iar facilitati similare au fost acordate si micilor exportatori.
Sebastian Vladescu a precizat ca principalele critici ale mediului de afaceri fata de minister au vizat modalitatea greoaie de returnare a TVA. Ministrul a aratat ca, in luna ianuarie, gradul de restituire a TVA a fost dublu fata de luna ianuarie a anului 2009, insa a recunoscut ca este necesara rambursarea mai operativa a taxei pe valoarea adaugata.
"Marim numarul beneficiarilor de restituire fara control, restituirile urmand a se face pe analiza de risc si numai pentur cei care au iesit din zona respectarii legalitatii fiscale sau alte probleme fiscale sa fie controlati. Pe scurt, este vorba de trei masuri: celor cu deconturi mici am dus limita de restituire automata la 10.000 de lei lunar. Controlul urmeaza sa se faca in urmatorii doi ani pe baza de analiza de risc", a spus duminica Vladescu despre prevederile ordinului pe care l-a semnat vineri si care intra in aplicare de luni, 1 martie.
Totodata, si o parte din exportatori vor beneficia de restituirea automata a TVA. Este vorba de IMM din acest domeniu. "Micii exportatori intra in zona restituirii automate cu conditia ca 75% din cifra de afaceri sa provina din export si sa fie echivalentul in lei a unui milion de euro", a spus Vladescu, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii a premierului Emil Boc. Facilitatea presupune si unele restrictii, cum ar fi respectarea obligatiilor fiscale de catre firmele solicitante. De asemenea, nu beneficiaza de restituire automata exportatorii de legume si fructe, lemn neprelucrat, materiale de constructii, carne si produse din carne.
In al treilea rand, ministerul de resort introduce SIN (standardul individual negativ). "Este o notiune care, desi pare complicata, va simplifica viata multor contribuabili. Este vorba de ceea ce se numeste standardul individual negativ-SIN, prin care calculam pentru fiecare contribuabil o zona de risc prin care va primi restituriea de TVA automat fara sa fie nevoie de control, controlul urmand sa se efectueze ulterior pe baza de analiza de risc. Pana pe data de 5 mai, august si noiembrie fiecare contribuabil va fi incadrat un SIN pe baza caruia va primi TVA inapoi", a spus Vladescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile