Eliminarea comisionului de rambursare anticipata va ieftini creditele
Data publicarii: 26-02-2010 | Finante-BanciModificarea legislatiei privind comisioanele de rambursare anticipata a imprumuturilor va conduce la cresterea concurentei intre banci, la reducerea ratelor dobanzilor si repornirea procesului de creditare, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu. Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat Chiritoiu.
Consiliul Concurentei a aratat, intr-un raport publicat recent, ca acest comision limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. Raportul, elaborat in urma analizei cazurilor pe care le-a investigat de-a lungul timpului, arata ca in conditiile in care dobanda este variabila, si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.
In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade, in Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.
Bancile trebuie sa modifice, pana in septembrie, aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari ale Uniunii Europene si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii