Aderarea la UE va elimina toate scutirile vamale din legislatia romaneasca
Data publicarii: 24-08-2006De la 1 ianuarie 2007, nu vor mai fi acordate scutiri de la plata taxelor vamale pentru investitiile cu impact direct in economie, care reprezinta utilaje tehnologice, echipamente, instalatii, aparate de masura si control, produse de software cu o valoare de peste de un milion de euro. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, facilitatile pentru astfel de investitii distorsioneaza concurenta, defavorizandu-i pe micii intreprinzatori care nu au resurse sa cumpere tehnologii scumpe din import.
Importurile de echipamente, utilaje, materii prime realizate pentru realizarea Unitatii 2 de la centrala nucleara de la Cernavoda, precum si pentru modernizarea aeroportului international Bucuresti-Otopeni nu vor beneficia de scutiri de la taxele vamale.
Bunurile aduse in Romania de catre persoanele care isi schimba resedinta sau care vin in tara in urma casatoriei cu un cetatean roman nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale timp de un an, asa cum prevede actuala legislatie. De asemenea, donatiile primite de catre organizatiile filantropice sau de caritate si mostenirile nu vor mai fi exceptate de la plata.
Potrivit proiectului, va fi eliminata facilitatea acordata firmelor care isi transfera activitatea dintr-o alta tara. Astfel, nu vor mai fi scutite de la plata taxelor vamale pentru bunurile de capital sau echipamentele importate in Romania de catre o societate, cu acest prilej.
Bunurile mobile, precum autoturismele, intrate in tara in baza unui contract de leasing, nu vor mai exonerate de la plata taxelor vamale pe durata contractului, potrivit reglementarilor in vigoare.
O alta categorie de bunuri scutite de la plata taxelor vamale vizata este cea a echipamentelor si aparaturii sportive destinate loturilor nationale si olimpice ale Romaniei.
Proiectul de ordonanta abroga o serie de articole din mai multe acte normative privitoare la participarea Romaniei la diverse obiective de investitii atat din tara, cat si din afara granitelor, cum ar fi combinatul de Krivoi Rog din Ucraina, termocentrala de la Cao Cun din China sau combinatul de la Las Camariocas din Cuba.
Sursa: NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani