Romanii cu bani prefera bonele filipineze pentru ca sunt supuse
Data publicarii: 25-02-2010 | ActualitateBonele filipineze sunt cautate de catre romanii cu bani nu numai pentru a avea grija de copii, ci si pentru ca sunt dispuse sa faca mai toate treburile casnice. Cu alte cuvinte, sunt un fel de "femei bune la toate" la un pret ieftin. O familie aflata in cautarea unei bone filipineze are posibilitatea sa apeleze la firme de recrutare si plasare forta de munca din Romania. Acestea rezolva... totul, ce-i drept ,contra unor sume deloc neglijabile.
"Pentru a va face rost de o bona filipineza trebuie sa asteptati cam trei-patru luni. Firma noastra (n.r. din Romania) ia legatura cu o societate de plasare de forta de munca din Filipine pentru a trimite o bona de acolo. Noi ne ocupam de traducerea actelor, de echivalarea studiilor la Ministerul Educatiei, de documentele necesare de la Oficiul Roman pentru Imigrari, de obtinerea permisului de sedere, a autorizatiei de munca si de toate celelalte documente", a spus pentru "Curentul" reprezentantul unei firme de recrutare si plasare forta de munca din Romania.
Pentru tot acest "efort", familia care doreste bona filipineza trebuie sa plateasca firmei romane intre 2.500 si 3.000 de euro. Pentru a nu avea probleme, firmele care ofera bone filipineze pun conditia familiilor doritoare ca acestea sa aiba contract de munca. Astfel, in fata unui reprezentant al societatii de plasare de forta de munca, intre bona filipineaza si familie se incheie acest contract, iar familia angajatoare trebuie sa faca dovada ca "nu are datorii la stat si ca poate asigura lunar salariul filipinezei".
Firmele serioase din Romania ofera doar bone filipineze interne. Mai exact, familia care apeleaza la o asemenea bona trebuie sa-i asigure cazare si masa, pe langa salariu. Lunar, familia ii plateste bonei filipineze un salariu cuprins intre 300 si 500 de dolari. "In Filipine o bona castiga, in fiecare luna, doar 50 de dolari. Aici, pentru salariul de 300-500 de dolari sunt dispuse, in afara de a avea grija de copii, sa faca si alte treburi casnice: mancare, curatenie, spalat. Se poate spune ca sunt un fel de sclave in casa. Sunt foarte supuse. De aceea sunt cautate", a spus reprezentantul unei alte societati de recrutare si plasare forta de munca din Romania.
Acesta recomanda familiilor care au in casa bone filipineze "sa le tina pasapoartele sau alte documente importante. Cu siguranta, in aceste conditii, ele nu vor fura nimic din casa dupa care sa dispara". Bonele filipineze oferite familiilor romane stiu limba engleza. Deci, intr-un fel sau altul, membrii familiei se "inteleg" cu filipineza: mai in engleza, mai prin semne sau, in timp, ea incepe sa invete cateva cuvinte din limba romana. "Comunicarea nu a fost niciodata o problema. Mai degraba mancarea a fost o problema. Am avut o bona filipineaza care isi gatea mancaruri traditionale, iar familia la care se afla nu a suportat mirosul mancarurilor. Dupa cateva luni, familia a renuntat la serviciile ei", a precizat reprezentantul societatii de recrutare si plasare forta de munca.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des