Romanii cu bani prefera bonele filipineze pentru ca sunt supuse
Data publicarii: 25-02-2010 | ActualitateBonele filipineze sunt cautate de catre romanii cu bani nu numai pentru a avea grija de copii, ci si pentru ca sunt dispuse sa faca mai toate treburile casnice. Cu alte cuvinte, sunt un fel de "femei bune la toate" la un pret ieftin. O familie aflata in cautarea unei bone filipineze are posibilitatea sa apeleze la firme de recrutare si plasare forta de munca din Romania. Acestea rezolva... totul, ce-i drept ,contra unor sume deloc neglijabile.
"Pentru a va face rost de o bona filipineza trebuie sa asteptati cam trei-patru luni. Firma noastra (n.r. din Romania) ia legatura cu o societate de plasare de forta de munca din Filipine pentru a trimite o bona de acolo. Noi ne ocupam de traducerea actelor, de echivalarea studiilor la Ministerul Educatiei, de documentele necesare de la Oficiul Roman pentru Imigrari, de obtinerea permisului de sedere, a autorizatiei de munca si de toate celelalte documente", a spus pentru "Curentul" reprezentantul unei firme de recrutare si plasare forta de munca din Romania.
Pentru tot acest "efort", familia care doreste bona filipineza trebuie sa plateasca firmei romane intre 2.500 si 3.000 de euro. Pentru a nu avea probleme, firmele care ofera bone filipineze pun conditia familiilor doritoare ca acestea sa aiba contract de munca. Astfel, in fata unui reprezentant al societatii de plasare de forta de munca, intre bona filipineaza si familie se incheie acest contract, iar familia angajatoare trebuie sa faca dovada ca "nu are datorii la stat si ca poate asigura lunar salariul filipinezei".
Firmele serioase din Romania ofera doar bone filipineze interne. Mai exact, familia care apeleaza la o asemenea bona trebuie sa-i asigure cazare si masa, pe langa salariu. Lunar, familia ii plateste bonei filipineze un salariu cuprins intre 300 si 500 de dolari. "In Filipine o bona castiga, in fiecare luna, doar 50 de dolari. Aici, pentru salariul de 300-500 de dolari sunt dispuse, in afara de a avea grija de copii, sa faca si alte treburi casnice: mancare, curatenie, spalat. Se poate spune ca sunt un fel de sclave in casa. Sunt foarte supuse. De aceea sunt cautate", a spus reprezentantul unei alte societati de recrutare si plasare forta de munca din Romania.
Acesta recomanda familiilor care au in casa bone filipineze "sa le tina pasapoartele sau alte documente importante. Cu siguranta, in aceste conditii, ele nu vor fura nimic din casa dupa care sa dispara". Bonele filipineze oferite familiilor romane stiu limba engleza. Deci, intr-un fel sau altul, membrii familiei se "inteleg" cu filipineza: mai in engleza, mai prin semne sau, in timp, ea incepe sa invete cateva cuvinte din limba romana. "Comunicarea nu a fost niciodata o problema. Mai degraba mancarea a fost o problema. Am avut o bona filipineaza care isi gatea mancaruri traditionale, iar familia la care se afla nu a suportat mirosul mancarurilor. Dupa cateva luni, familia a renuntat la serviciile ei", a precizat reprezentantul societatii de recrutare si plasare forta de munca.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri