De ce sa tineti cont cand cumparati o casa
Data publicarii: 24-02-2010 | ImobiliareAchizitia unei locuinte este cu siguranta un pas important in viata fiecaruia, fie ca vorbim de un apartament vechi, o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou sau o vila luxoasa.
Inainte de a lua o decizie e bine sa luati in calcul o serie de elemente, de la zona in care va mutati si pret, pana la devalorizarea in timp a proprietatii si actele de proprietate ale vanzatorului. Indiferent ca achizitionati o casa pentru a va muta in ea sau pentru a face o investitie, trebuie sa va ganditi la elementele care ar putea face ca valoarea proprietatii sa creasca, cum ar fi proiecte de infrastructura care vor face accesul mai rapid sau dezvoltarea unei zone comerciale importante.
Valoarea locuintei
Pretul unei locuinte este foarte important, dar acesta nu este singurul element care ar trebui sa dicteze semnarea actelor de vanzare-cumparare. Pentru a fi siguri ca ati platit pretul corect, cercetati cu atentie piata imobiliara din zona in care intentionati sa va mutati.
Zona de resedinta
Sa stai aproape de serviciu este indiscutabil foarte comod, mai ales daca ramai des peste program. Dar ce e mai important: sa faci 5 minute pana la munca sau sa te intorci cu placere acasa? si, in plus, locul de munca il schimbi mai des decat casa, deoarece oricand poate aparea o oferta mai tentanta. Asadar, mai important ca apropierea de locul de munca putem enumera aspectul zonei, existenta unui parc sau a unui loc de joaca pentru copii, mijloacele de transport in comun, daca este cazul, precum si centrele comerciale.
Compartimentarea
Impartirea locuintei reprezinta un alt aspect ce trebuie pus in balanta. Functionalitatea acestuia este importanta, deoarece va poate usura modul de viata sau din contra. Decomandat sau semidecomandat? O intrebare care ii framanta pe multi dintre cei care vor sa isi cumpere un apartament.
"As fi tentat, ca majoritatea de altfel, sa spun decomandat. Insa, exista atat in blocurile vechi, cat si in cele noi, modele de apartamente semidecomandate mult mai bine compartimentate decat cele decomandatei", este de parere Daniel Dobre, consilier imobiliar in cadrul companiei Prezident Imobiliar. Nu se poate spune ca exista un avantaj al locuintelor semidecomandate, doar cumparatorul este cel care, la fata locului, poate hotari ce tip de apartament i se potriveste mai bine.
Finisaje si instalatii
Pe lista lucrurilor de care trebuie sa mai tineti cont sunt instalatiile si finisajele. Daca nu sunt de ultima ora sau nu sunt pe gustul dumneavoastra, nu va avantajeaza. Termoizolarea si consolidarea cladirii, contorizarea apartamentului, precum si alte dotari care fac locuinta eficienta din punct de vedere energetic sunt alte elemente care devin din ce in ce mai importante.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice