Locuintele vechi, fara reabilitare termica, excluse din Prima Casa
Data publicarii: 24-02-2010 | ImobiliareLocuintele vechi nu vor putea fi cumparate prin programul "Prima Casa" decat daca se incadreaza intr-una din clasele A, B sau C de eficienta energetica, criteriu aplicabil incepand cu data introducerii certificatului energetic.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), certificatele energetice vor fi introduse de la 30 martie, blocurile reabilitate termic urmand sa fie scutite de eliberarea acestui document.
Certificatul arata performanta energetica a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), in functie de consumul total anual specific de energie.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Noile norme ale programului mai arata ca imprumuturile acordate prin "Prima Casa" vor fi garantate diferentiat, in functie de vechimea imobilului.
In ceea ce priveste valoarea finantarilor, bancile vor transmite Fondului de Garantare a Creditelor IMM, care deruleaza programul "Prima Casa", si Ministerului Fnantelor, in termen de maximum sapte zile calendaristice, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica in program si valoarea estimata a finantarilor care vor fi garantate in 2010.
In cazul in care valoarea totala a finantarilor comunicate depaseste plafonul de 700 milioane de euro, alocat pentru acest an, Fondul este autorizat sa efectueze, cu acordul prealabil al ministerului, alocari pro-rata in cadrul programului.
Garantiile sunt acoperite cu ipoteca legala de rang I asupra locuintelor achizitionate prin program, in favoarea statului, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare a acestora pe o perioada de cinci ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii. Pana la data receptiei finale a locuintelor va fi aplicata ipoteca legala de rang I si asupra terenurilor pe care casele urmeaza sa fie construite. Locuinta nu poate fi vanduta in acest interval de cinci ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice