Cum putem evita executarea silita?
Data publicarii: Astazi, 23-02-2010 | Finante-BanciClientii care au acumulat restante la credite trebuie sa-si ia masuri preventive pentru a evita pe cat posibil executarea silita, explica specialistii www.conso.ro. Este important ca imprumutatul sa ia legatura cu banca cat mai rapid si sa nu astepte acumularea unor restante pe o perioada lunga de timp.
Cei care au intarziat cu plata ratelor la credite se vad pusi in postura de a se confrunta cu o eventuala executare silita din partea bancilor. In cazul in care exista o garantie ipotecara, aceasta va fi executata cu prioritate. In conditiile in care piata imobiliara a inregistrat o scadere destul de pronuntata in ultimii 2 ani, este posibil ca sumele obtinute in urma executarii silite sa nu poata acoperi intreaga datorie. In acest caz, banca ar putea sa se indrepte si catre alte bunuri.
In cazul creditelor negarantate, bancile isi iau, in general, masuri de siguranta si in contracte includ clauze care le ofera posibilitatea de a executa orice bun aflat in proprietatea restantierului. Pe cat de neplacuta este aceasta situatie, pe atat este de nedorita de ambele parti. Pentru creditele care se afla in faza de executare, banca trebuie sa puna deoparte provizioane foarte mari, care vor afecta negativ situatia financiara si vor diminua profitul. De aceea, este mult mai avantajos pentru o banca sa gaseasca o solutie de restructurare sau reesalonare a creditului.
Totusi, conform normelor BNR, daca un credit inregistreaza restante mai mari de 90 zile, constituirea de provizioane la nivel maxim devine obligatorie, indiferent daca incepe sau nu executarea silita.
"Data fiind conjunctura economico-sociala actuala, cred ca toate bancile manifesta intelegere fata de clienti si - in limita reglementarilor interne sau impuse de BNR - acorda clientilor diverse facilitati, cum ar fi: amanarea uneia/unor rate la plata, reesalonarea sau rescadentarea creditului ramas pe o perioada mai mare cu micsorarea ratei lunare, deci mai usor de suportat de catre client", a precizat Horatiu Schiopu, vicepresedinte al Asociatiei Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar.
Solutii practice
Pentru a evita executarea silita, exista cateva solutii practice:
1. Inca din momentul in care considerati ca nu mai puteti sustine ratele lunare la credit, luati legatura cu banca si incercati sa obtineti o amanare sau o reesalonare. Toate solicitarile trebuie adresate in scris, luati numere de inregistrare cu data evidentiata, astfel incat sa demonstrati ca ati fost de buna-credinta si ati anuntat banca despre situatia financiara dificila in care va aflati. O simpla discutie cu ofiterul de credit nu poate fi nici demonstrata si nici nu aveti siguranta ca ea va fi transmisa mai departe catre centrala bancii, pentru o analiza amanuntita. In plus, nu ofiterul de credit este cel care decide daca puteti sau nu sa beneficiati de o restructurare. El trebuie doar sa transmita mesajul mai departe.
2. Atasati la solicitare documente care sa dovedeasca faptul ca nu mai aveti capacitatea financiara de a plati intreaga rata lunara. Astfel de documente ar putea fi o decizie de diminuare a salariului, adeverinta de somaj, un extras de cont care sa evidentieze ca salariul nu a mai fost virat etc.
3. Incercati sa nu depasiti 90 zile de restante, fara a demara un demers de restructurare a creditului. Chiar daca platiti doar o parte din rata lunara nu este de ajuns ca sa demonstrati ca sunteti de buna-credinta. Este foarte important sa anuntati banca in mod oficial despre situatia in care va aflati.
Riscul de a fi demarat un proces de executare silita creste foarte mult daca se inregistreaza 90 zile de intarziere.
4. Cititi cu atentie contractul de credit pentru a vedea ce drepturi aveti atat dvs., cat si banca. In cazul in care creditul a fost transferat unei firme de recuperat creante, luati legatura cu respectiva firma pentru a pune la punct un nou grafic de rambursare pe care sa il puteti respecta.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman