Siesta stimuleaza capacitatile mintale
Data publicarii: 23-02-2010 | LifestyleSiesta este eficienta nu doar pentru odihna creierului, ci si pentru stimularea capacitatilor mintale, potrivit mai multor studii prezentate la conferinta anuala organizata de American Association for the Advancement of Science (AAAS), la sfarsitul saptamanii trecute, la San Diego (SUA).
"Somnul are efecte reparatorii dupa o perioada prelungita de activitate, dar el creste, in acelasi timp, capacitatile neurocognitive, comparativ cu perioada de dinaintea siestei", a declarat Matthew Walker, profesor de psihologie la Universitatea Berkley din SUA, principalul autor al acestui studiu, informeaza AFP.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au folosit 39 de voluntari, tineri adulti, impartiti in doua grupuri, dintre care unul a avut dreptul la mici sieste.
La pranz, toti participantii au fost supusi unor teste de evaluare a capacitatilor mintale, care vizau mai ales activarea hipocampusului, o zona din creier implicata in procesul de stocare a informatiilor. Cele doua grupuri au obtinut rezultate identice. De la ora 14.00, membrii grupului care avea dreptul la siesta au dormit timp de 90 de minute, in timp ce membrii celuilalt grup au ramas in stare de veghe.
Mai tarziu, la ora 18.00, toti participantii la studiu au fost supusi din nou unor teste, in timpul carora li s-a cerut sa memoreze diverse informatii.
Voluntarii care au ramas treji toata ziua au obtinut performante mai slabe comparativ cu testele precedente. In schimb, voluntarii care si-au facut siesta au obtinut rezultate semnificativ mai bune si chiar si-au ameliorat capacitatile cognitive.
Aceste rezultate vin in sprijinul teoriei potrivit careia somnul este necesar pentru golirea memoriei pe termen scurt din creier, pentru a face loc unor noi informatii, a explicat Matthew Walker.
Din 2007, acest psiholog si alti cercetatori care studiaza mecanismele somnului au stabilit ca informatiile legate de realitatea imediata sunt stocate temporar in hipocampus, inainte de a fi transferate in cortexul prefontal, care dispune de o capacitate de stocare a informatiilor mult mai mare. Se pare ca acest transfer se face doar dormind, in timpul unei anumite faze a somnului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii