Boc: Nu se pune problema impozitarii pensiilor
Data publicarii: 22-02-2010 | PoliticaPremierul Emil Boc a declarat luni ca nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor si ca aceasta ipoteza nu a fost si nici nu va fi discutata in Guvern.
"Niciodata nu am discutat in Guvern, pana in acest moment, si nici nu vom discuta posibilitatea de impozitare a pensiilor. Exista cadrul legal in vigoare, nu se pune problema impozitarii suplimentare a pensiilor. Si domnul Vladescu a facut o declaratie spunand foate clar ca nu se pune problema impozitarii tuturor pensiilor", a declarat Boc, aflat in judetul Dambovita.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv pensiile, astfel incat sa fie majorata ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).
In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depaseste 1.000 de lei. Pensiile sub acest plafon sunt scutite de impozit.
"Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile. Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.
Pensia minima platita de stat este de 350 lei.
Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.
"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.
Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista trei milioane de platitori de contributii la pensii si sase milioane de pensionari.
"Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB. E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii