Cat de convenabil mai este sa cumpar un apartament pe firma?

Data publicarii: 22-02-2010 | Imobiliare

Cumparatorii de locuinte erau tentati pana de curand sa-si cumpere casele pe firma pentru a nu plati la achizitionare TVA de 19%, ceea ce era o modalitate avantajoasa de a-ti lua o casa. Acum, se pare ca autoritatile au avut grija si de acest aspect, dupa ce au descurajat si achizitionarea unei masini pe firma.

Astfel, potrivit Codului Fiscal, achizitionarea unei locuinte pe firma, la o prima vedere, nu mai pare avantajoasa, cumparatorul trebuie sa ia in calcul ca TVA nu se mai deduce in momentul achizitionarii prin taxare inversa, adica fara a se plati de fapt TVA, asa cum era posibil inainte de 1 ianuarie 2008, ci acesta se poate recupera in timp, ceea ce presupune un proces indelungat. In plus, trebuie luate in calcul si costurile suplimentare ulterioare achizitiei implicate de aceasta decizie, cum ar fi achitarea unui impozit local de 50 ori mai mare pe cladirea detinuta de o persoana juridica, comparativ cu cel datorat de o persoana fizica.

Avantaje

Potrivit noului Cod Fiscal, locuinta pe firma, da posibilitatea deducerii TVA, dar numai din facturile inregistrate ulterior de firma respectiva. Astfel, daca o persoana juridica doreste sa-si cumpere o casa pe firma trebuie sa ia in calcul ca va trece o perioada indelungata de timp pana isi va recupera TVA, in functie de nivelul veniturilor purtatoare de TVA inregistrate de firma respectiva.

''Referitor la achizitionarea unei locuinte pe firma trebuie stabilit de la bun inceput in ce scop dorim sa folosim acea locuinta. Pentru ca tratamentul fiscal sa fie unul favorabil (cheltuielile aferente sa fie deductibile fiscal total/partial tinand cont si de Legea 114/1996 republicata) trebuie ca locuinta sa fie utilizata in scopul afacerii - eventual cazarea angajatilor din afara localitatii sau sa fie aducatoare de venituri (prin inchiriere). De asemenea, taxele datorate bugetelor locale sunt mai mari in cazul firmelor'', a declarat pentru Curierul National, Manuela Voinea, consultant fiscal in cadrul departamentului de audit si servicii de asigurare Nexia Romania. "Firma" nu reprezinta o modalitate de eludare a legii prin evaziune fiscala - daca achizitionam o locuinta noua beneficiind de deducerea TVA de la stat, nu inseamna ca ne putem folosi de locuinta apartinand patrimoniului firmei ca si cum ar fi un bun personal'', a mai explicat Manuela Voinea.

Astfel, daca apartamentul va fi achizitionat de o persoana juridica pentru a fi folosit ca locuinta de catre unul dintre asociati, TVA nu va fi deductibila decat daca persoana juridica va factura asociatului chirie la pretul pietei. In caz contrar, autoritatile fiscale vor considera TVA nedeductibila si obliga firma la plata acesteia, plus penalitati de intarziere calculate de la data la care TVA a fost dedusa pana cand aceasta este efectiv platita. Motivul: asociatul poate beneficia de bunuri si servicii la pretul pietei, considerandu-se plata de dividende. Dobanda de intarziere este de 0,1%/zi (36,5%/an), calculata asupra sumei in RON.

Exista si varianta ca apartamentul sa fie considerat locuinta de serviciu, insa in acest caz asociatul care locuieste in el nu va putea sa-si stabileasca aici resedinta si deci nici nu poate sa-si treaca adresa in buletin, ceea ce poate cauza, in unele cazuri, inconveniente majore. Un alt avantaj de care poate beneficia o persoana juridica este acela ca, daca apartamentul este achizitionat prin credit ipotecar, cumparatorul isi poate deduce cheltuielile cu dobanzile si firma isi micsoreaza astfel profitul, ceea ce inseamna ca acesta va plati statului taxe mai mici.

Dezavantaje

Referitor la achizitionarea unei locuinte  pe "firma", din punct de vedere fiscal, Luminita Ristea, managing partner in cadrul companiei Nexia Romania identifica doua dezavantaje majore: ''toate cheltuielile de intretinere (energie, reparatii etc), precum si cheltuiala cu amortizarea imobilului vor fi cheltuieli nedeductibile fiscal; si totodata nu se mai poate beneficia de cota redusa de TVA, conform Codului Fiscal Art 140, alin (2^1), lit c)''.

''Daca pana acum aceste cheltuieli erau deductibile, acum cumparatorii trebuie sa tina cont de prevederile noului Cod Fiscal care nu mai permite deducerea acestor cheltuieli'', a declarat pentru Curierul National, Luminita Ristea. Conform Codului Fiscal, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, sunt deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop.

In ceea ce priveste cota redusa de TVA de 5%, aceasta  se aplica doar cumparatorilor persoane fizice, in cazul locuintelor sociale care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, si a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, iar terenul aferent nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: