Tanasescu: Perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut
Data publicarii: 22-02-2010 | EconomiePerioada grea pentru finantarea Romaniei a trecut odata cu acordarea de catre FMI a transelor III si IV, iar efectele pozitive ale deciziei boardului Fondului se vor vedea saptamanile viitoare, cand va avea loc emisiunea de eurobonduri a MFP, a declarat Mihai Tanasescu.
"Este un semnal dat catre toate pietele ca Romania este pe drumul cel bun. Decizia boardului executiv al FMI arata seriozitate si stabilitate, ceea ce se va vedea in perioada care urmeaza intr-o crestere a increderii investitorilor si un acces mai usor pe piata de capital. Emisiunea de eurobonduri care se va concretiza in saptamanile care urmeaza va arata ca semnalul Fondului este unul pozitiv", a precizat sambata reprezentantul Romaniei la Fondului Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu.
El considera ca perioada grea pentru asigurarea finantarii Romaniei a trecut, prin faptul ca aproape jumatate din suma de 2,45 miliarde euro va fi virata direct in trezorerie, insa, a atras atentia Ministerului de Finante ca "este nevoie de un management mai atent al trezoreriei pentru ca finantarea si refinantarea imprumutirlor de pe piata interna si de pe cea externa sa fie mai predictibila".
Joi, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a reafirmat intentia Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a emite eurobonduri in primul trimestru al acestui an, turul de prezentare a ofertei urmand sa inceapa in cel mult doua saptamani.
Deficitul bugetar convenit de Romania cu FMI pentru 2010 se ridica la 5,9% din produsul intern brut (PIB), iar Tanasescu a precizat ca FMI nu a stabilit inca tintele trimestriale privind deficitul public. El a adaugat, insa, ca "Romania va atinge aproape jumatate din deficitul convenit pentru anul 2010 pana la data de 30 iunie, deficitul fiind impartit aproape in jumatate, cu o mica pondere in plus in cea de-a doua parte a anului".
Tanasescu a tinut sa precizeze ca FMI nu a stabilit nici tinte trimestriale de crestere economica pentru Romania si ca nu crede ca somajul va atinge in acest an 10%.
"Este clar ca va exista o tendinta de crestere a somajului, insa nu cred ca va atinge doua cifre", a mai spus Tanasescu.
Boardul executiv al FMI a finalizat vineri a doua si a treia evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma carora institutia pune la dispozitie a treia si a patra transa din imprumut, in valoare de aproximativ 2,45 miliarde euro (2,18 miliarde DST).
Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 9,32 miliarde euro (8,26 miliarde DST).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii