Romania, actionar la Nabucco, analizeaza si participarea la South Stream

Data publicarii: Astazi, 22-02-2010 | Economie

Autoritatile romane au specificat in repetate randuri ca proiectul energetic paneuropean prioritar pentru Romania ramane gazoductul Nabucco, dar ca totusi vor acorda atentie tuturor planurilor ce prezinta interes in zona, inclusiv conductei South Stream, considerata un proiect concurent al Nabucco.

O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit miercurea trecuta la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua, oficialii romani refuzand de asemenea sa comenteze. Ulterior, la aproximativ o ora dupa plecarea delagatiei ruse, Ministerul Economiei a transmis un comunicat in care se specifica ca Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu producatorul roman de gaze Romgaz.

"Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic. Au fost abordate aspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011", se arata in comunicatul Ministerului roman al Economiei, nespecificand insa la acel moment daca discutiile au vizat si proiectul South Stream.

Miercuri seara Gazprom a publicat pe site-ul companiei un comunicat in care spunea ca Romania si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a transmis partii ruse documentele cerute pentru pregatirea studiului de fezabilitate.

Intrebat joi de jurnalisti despre informatiile publicate miercuri de gigantul rusesc Gazprom, Adriean Videanu a spus ca Transgaz a fost invitat sa participe la proiect. "Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a precizat Videanu.

Vineri, ministrul Adriean Videanu a declarat intr-o conferinta de presa ca Romania a fost invitata oficial de gigantul rusesc Gazprom sa faca parte din proiectul gazoductului South Stream, iar in prezent tara noastra analizeaza aceasta propunere.

"Legat de South Stream, partea rusa si-a manifestat disponibilitatea de a discuta, stiind ca Nabucco este prioritatea noastra. Ne-au asigurat ca South Stream nu este sub nicio forma concurent al Nabucco, ci complementar", a declarat vineri Adriean Videanu, referindu-se la intalnirea de miercuri cu oficialii de la Gazprom.

Este pentru prima data cand Romania isi arata oficial interesul pentru proiectul ruso-italian South Stream. Anterior, ministrul afirma ca, datorita demersurilor din ultimii trei-patru ani, toate proiectele energetice importante din regiune trec prin Romania, iar tara noastra este un nod important de legatura in cadrul acestora. De asemenea, Adriean Videanu a declarat in repetate randuri ca South Stream va trece oricum prin partea romaneasca a Marii Negre. "South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a atras atentia Videanu.

Potrivit programului de guvernare, "proiectul european Nabucco va continua sa fie obiectivul strategic al tarii, de diversificare a aprovizionarii cu gaz natural, in perioada 2010-2012. Guvernul va incuraja in acelasi timp companiile romanesti sa participe la alte proiecte regionale la care acestea vor fi invitate, in masura in care conditiile oferite vor fi avantajoase".

In ceea ce priveste proiectul Nabucco, plenul Camerei Deputatilor a votat in 15 februarie Legea de ratificare a Acordului Nabucco, incheiat la Ankara, la 13 iulie 2009, intre Austria, Bulgaria, Romania, Turcia si Ungaria, tarile prin care va trece conducta Nabucco.

Pe de alta parte, vineri, la doua zile de la vizita oficialilor Gazprom in Romania, transportatorul national de gaze Transgaz, compania romaneasca invitata de partea rusa sa se alature proiectului South Stream, a comunicat ca a convocat in 29 martie Adunarea Generala a Actionarilor pentru aprobarea demararii procedurilor de obtinere a garantiilor guvernamentale necesare finantarii proiectului Nabucco si pentru majorarea participatiei TGN la bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline pentru 2010.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai a anului trecut un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual in special spre Uniunea Europeana pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala, ca alternativa la importul de gaze din Rusia. Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. In plus, exista o problema cu alimentarea gazoductului. Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi.  Iranul, tara luata in calcul pentru alimentarea conductei, este supus insa sanctiunilor financiare internationale, iar SUA nu ar privi cu ochi buni includerea Teheranului in proiect. Tocmai de aceea, exista voci care acorda mai multe sanse de realizare proiectului rusesc.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si Grupul italian Eni. Studiul de fezabilitate inca nu este facut, astfel ca in privinta costurilor cifrele sunt doar orientative. Unii analisti considera ca proiectul ar fi mai costisitor sau chiar nefezabil din cauza amplasarii lui submarine si chiar avanseaza ideea ca South Stream ar fi un "bluf" rusesc, iar scopul final al Moscovei ar fi sa se alature Nabucco.

Desi sunt considerate proiecte rivale, mai multe tari participante la Nabucco si-au manifestat interesul si pentru South Stream. Cinci tari - Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia - s-au alaturat deja proiectului South Stream, un gazoduct a carui capacitate ar putea atinge, daca va fi nevoie, chiar 63 de miliarde de metri cubi pe an, potrivit planurilor Moscovei.

Pana recent, Bulgaria era considerata un "jucator cheie" in proiectul South Stream. Conducta urma sa ajunga pe coasta Bulgariei prin Marea Neagra si sa se imparta de acolo in mai multe directii. Intr-un efort de a obtine cat mai multe avantaje, Sofia a avansat mai multe cereri, dintre care ultima a fost cresterea tarifului de tranzit a gazului rus.

Dupa ce Romania a fost invitata oficial, miercuri, sa participe la South Stream, presa rusa a scris ca Bucurestiul ar putea juca un rol-cheie in proiectul gazoductului rusesc, iar Bulgaria, care a cerut recent majorarea tarifului de tranzit prin viitorul gazoduct, poate fi usor substituita cu o alta tara, tinand cont ca deocamdata conducta este in stadiul de proiect.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: