Legislatia din Romania interzice importul deseurilor radioactive din UE
Data publicarii: 17-02-2010 | MediuAutoritatile romane au infirmat miercuri informatiile publicate de cotidianul britanic The Times, potrivit caruia tara noastra ar purta negocieri cu alte sapte state europene pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din UE.
Ministerul Afacerilor Externe a declarat ca Reprezentanta Permanenta a Romaniei la UE nu a fost implicata in niciun fel de negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul Romaniei, iar la nivelul UE nu au existat discutii sau negocieri privind depozitarea deseurilor radioactive pe teritoriul statelor membre.
Si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat ca in momentul de fata nu se poarta negocieri privind transportul si depozitarea deseurilor radioactive din Uniunea Europeana intr-un depozit international, astfel ca Romania nu participa la negocieri privind transportul si depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor radioactive din Uniunea Europeana.
Romania participa, in schimb, prin Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive (AN&DR), la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltarii unui depozit geologic regional de deseuri inalt active. In cadrul acestui proiect sunt prevazute intalniri periodice, a explicat CNCAN.
In cadrul discutiilor ERDO, nu se poate pune problema gazduirii in Romania a deseurilor radioactive din UE, subliniaza CNCAN, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta, reglementarea, autorizarea si controlul activitatilor nucleare, republicata, interzice importul de deseuri radioactive.
Cotidianul britanic The Times a scris miercuri ca Romania poarta negocieri cu alte sapte state UE - Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria - pentru transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana. Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran, potrivit planurilor luate in considerare de statele membre UE. Potrivit cotidianului britanic, proiectul, care intervine pe fondul unei cresteri a interesului pentru energia nucleara, ar putea fi aprobat in cursul acestui an de Comisia Europeana. Cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai, potrivit The Times. Neil Chapman, de la ARIUS (Association of Regional and International Storage), o organizatie cu sediul in Elvetia implicata in discutii, a declarat ca niciuna dintre tari nu si-a exprimat public dorinta de a gazdui un astfel de depozit, dar toate au admis ca vor fi implicate plati.
Potrivit Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Romania trebuie sa construiasca in termen de maxim 45 de ani un depozit geologic national de deseuri inalt active pentru depozitarea definitiva a combustibilului nuclear uzat provenit de la centrala nuclear-electrica de la Cernavoda, ca si a altor deseuri de viata lunga ce nu pot fi depozitate la suprafata. Pentru a putea fi localizat acest depozit, sunt necesare studii complexe. Ca formatiuni geologice care ar putea gazdui depozitul, CNCAN mentioneaza granitul, sarea, tuful vulcanic, sisturile verzi si argila.
Pericolele construirii unui depozit geologic de deseuri inalt active sunt legate de nefunctionarea corespunzatoare a barierelor ingineresti si a celor geologice pe durata foarte mare de timp, ceea ce ar putea duce la migrarea radionuclizilor in mediu, afectand biosfera. Pentru a preveni aceste neajunsuri se fac studii complexe de evaluare a securitatii radiologice a depozitului si se folosesc bariere ingineresti multiple, precizeaza CNCAN.
Gazduirea unui depozit regional pentru deseuri nucleare ar prezenta avantajul recuperarii unei parti din costurile amplasarii, constructiei si operarii depozitului. Costurile depind de cantitatea de combustibil nuclear uzat care se depoziteaza. Ordinul de marime al acestor costuri se ridica la miliarde de euro, in estimarea CNCAN.
Costurile pentru Romania, in cazul in care depozitul ar fi gazduit de un alt stat, nu pot fi in prezent evaluate, spune CNCAN. In orice caz, costul total, inclusiv incapsularea combustibilului si transportul sau, se va ridica la miliarde de euro.
Deseurile din diferite state ar putea fi transportate la depozitul regional in colete speciale, autorizate pentru transport. Odata ajunse la destinatie, deseurile nu vor mai fi prelucrate, fiind amplasate direct in depozit.
Pentru statul care exporta deseurile riscurile sunt reprezentate de accidentul de transport (pentru care coletele sunt calificate) si actiunile teroriste, contra carora se iau masuri de prevenire, a declarat CNCAN.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani