De unde poti cumpara cele mai ieftine masini din UE
Data publicarii: 16-02-2010 | AutoSa cumperi o masina noua dintr-un alt stat al Uniunii Europene poate insemna economii de mii de euro, in conditiile in care aderarea a eliminat taxele vamale, iar taxa pe valoarea adaugata (TVA) se plateste in tara in care se face importul, arata un studiu publicat de Centrul European al Consumatorilor Romania (eccromania.ro). Analiza a fost facuta pe 12 tari europene si pe 15 modele care se vand cel mai bine in Romania.
Polonia este tara cu cele mai ieftine masini, urmata de Ungaria. Cehia este, din punctul de vedere al preturilor la automobile, o tara a contrastelor. In cazul unor marci, dealerii auto au cele mai bune preturi, in timp ce alte marci se vand cel mai scump, in comparatie cu alte tari europene.
Romania face parte din categoria tarilor cu preturi medii sau mici. Din 15 modele analizate de CECR, doar Opel Zafira are cel mai mic pret fara taxe in tara. Polonia are cel mai bun pret pentru opt modele, Ungaria - pentru patru modele, iar Cehia este cea mai buna afacere pentru doua masini.
Cele mai mari preturi sunt inregistrate in Germania (noua modele din 15), Austria si Cehia (cate doua modele). Spania, Belgia si Franta se afla, de asemenea, in randul tarilor cu preturi mari.
Volkswagen mai ieftin cu 4.300 de euro in Polonia
Cea mai mare diferenta de pret intre Romania si o alta tara din UE este inregistrata in cazul modelului Volkswagen Touran Conceptline 102 PS, care costa in Polonia aproximativ 12.350 de euro, cu peste 4.300 de euro mai mult decat in Romania. In Germania, acelasi model costa in jur de 19.250 de euro.
Cu TVA platit in Romania, adica 19%, pretul autoturismului urca la 14,700 de euro, adica mai putin decat costa masina fara taxe in Romania (16.700 de euro). La TVA se mai adauga si taxa de inmatriculare, taxa de poluare, contravaloarea certificatului de inmatriculare, costul placutelor de inmatriculare. Cumparat din Romania, cu toate taxele incluse, Volkswagen Touran Conceptline costa peste 19.800 de euro.
Pretul masinilor este cel recomandat de UE dealerilor auto si nu include promotii si reduceri de preturi.
De altfel, toate modelele Volkswagen incluse in studiu sunt mai ieftine cu cateva mii de euro in Polonia, la pretul fara taxe recomandat de Comisia Europeana - 16.378 de euro in Romania fata de 13.995 de euro in Polonia pentru Volkswagen Passat Trendline, pret cu 1.000-1.500 de euro mai mic pentru Golf Trendline si Polo Trendline.
In cazul automobilelor Skoda Fabia Ambiente, Polonia si Ungaria au cele mai bune preturi. Ungaria vine cu cele mai bune oferte si pentru Peugeot 207 Trendy, Renault Clio si Fiat Grande Punto.
Pentru Suzuki Swift, cea mai profitabila afacere se face in Cehia. Tot in aceasta tara exista cel mai bun pret pentru Renault Privilege, dar suma este doar cu 350 de euro mai mica decat cea platita in Romania. Pe de alta parte, Cehia vinde cel mai scump masinile Opel Astra si Zafira. De altfel, cumparatorii europeni de Opel Zafira trebuie sa vina in Romania pentru a face cea mai buna afacere. Pretul recomandat pentru acest model este de 15.900 de euro, cel mai mic din UE.
Achizitii de masini vechi
Pentru masinile vechi cumparate din UE, taxa pe valoarea adaugata se plateste in tara in care se face achizitia si numai daca vanzatorul este o companie. Daca autoturismul este cumparat de la o persoana fizica, nu se plateste TVA. Valoarea acestei taxe este stabilita de fiecare stat in parte si variaza intre 15% (Cipru, Luxemburg si Marea Britanie) si 25% (Suedia si Danemarca). In Romania TVA este de 19% din pretul produsului.
Pasi de urmat
Exista firme specializate care pot asigura transportul masinii, dar cumparatorul se poate intoarce in tara si la volanul automobilului cumparat din strainatate, cu numere provizorii. Numerele de tranzit sunt utilizate pentru transportul vehiculelor dintr-o tara UE in altul si au o durata de valabilitate redusa - cateva zile, de cele mai multe ori. De regula, aceste numere pot fi obtinute de la serviciile de inmatriculare din statul din care este cumparat automobilul. De asemenea, e nevoie de o asigurare temporara de raspundere civila auto pentru drumul de intoarcere in tara.
Cartea de identitate a automobilelor noi achizitionate dintr-un alt stat membru, care nu au mai fost inmatriculate, este eliberata de Registrul Auto Roman, pe baza unei cereri care poate fi descarcata de pe site-ul RAR.
Unde se vand cele mai ieftine si cele mai scumpe masini (preturi recomandate de CE, in euro, fara taxe)
Renault Clio 1.5 DCI Expression
Romania: 11.092
Cel mai ieftin: Ugaria: 9.947
Cel mai scump: Germania: 13.950
Renault Privilege 2.0DCI 150
Romania: 19.160
Cel mai ieftin: Cehia: 18.793
Cel mai scump: Germania: 25.000
Volkswagen Polo Trendline 60 PS 5G 2
Romania: 9.465
Cel mai ieftin: Polonia: 8.881
Cel mai scump: Germania: 10.126
Volkswagen Golf Trendline 80 PS 5G 2T
Romania: 11.315
Cel mai ieftin: Polonia: 10.687
Cel mai scump: Belgia: 14.133
Volkswagen Touran Conceptline 102 PS
Romania: 16.699
Cel mai ieftin: Polonia: 12.353
Cel mai scump: Germania: 19.248
Volkswagen Passat Trendline 102 PS 5G 4T
Romania: 16.378
Cel mai ieftin: Polonia: 13.995
Cel mai scump: Germania: 19.580
Skoda Fabia Ambiente 1,2/51 KW
Romania: 7.996
Cel mai ieftin: Ungaria: 6.280
Cel mai scump: Austria: 9.489
Skoda Fabia Ambiente 1,6/75 KW
Romania: 11.813
Cel mai ieftin: Polonia: 9.031
Cel mai scump: Germania: 13.151
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice