Zece pasi care ne vor scoate din recesiune
Data publicarii: 16-02-2010 | EconomieChiar daca economia Romaniei va trece pe plus in a doua jumatate a acestui an, omul de rand nu va simti nicio imbunatatire pana in 2011, spun analistii economici. Abia atunci firmele vor relua angajarile, iar temerile privind cursul valutar vor fi mai mici. Pentru aceasta sunt insa multe de facut.
Potrivit economistilor si patronilor, statul, responsabil de politicile economice, trebuie sa ia cateva decizii menite sa grabeasca iesirea tarii din recesiune. Printre acestea se numara stimularea angajarilor, extinderea sistemului garantiilor de stat si in alte domenii sau reducerea nu marului de bugetari.
Cu toate acestea, analistul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca revenirea Romaniei va depinde in mare parte de ce se intampla in Europa Occidentala. "Asa ne-am imbolnavit, asa ne vom reface", spune el.
SOLUTIILE MEDIULUI PRIVAT - Cum ar putea guvernul sa ajute economia
Lehamite. Asta simt oamenii de afaceri cand discuta despre ce ar trebui sa faca guvernul pentru ca economia sa iasa din recesiune. "Ceea ce face executivul este, de fapt, impotriva mediului de afaceri", sustine Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
El spune ca "cine isi inchipuie ca nu ia nicio masura, iar economia va iesi din criza isi face mari iluzii". Parvan estimeaza ca, in trimestrul al doilea sau al treilea, economia Romaniei va trece pe crestere. In opinia lui Bogdan Baltazar, acest lucru se va intampla in al treilea trimestru din 2010.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD, spune ca "este posibil ca inca din trimestrul 2, insa cel mai probabil scenariu indica a doua parte a anului".
EVZ va prezinta zece masuri care, daca ar fi luate de guvern, ar impinge Romania cu pasi mai rapizi catre iesirea din recesiune.
1 Cresterea numarului locurilor de munca prin facilitati fiscale pentru stimularea angajarii somerilor mai vechi de trei luni, precum si pentru angajarea tinerilor. Reprezentantul AOAR spune ca orice intreprindere care face angajari trebuie sa fie scutit de la plata contributiilor sociale pentru acel loc de munca.
2 Sistemul garantiilor de stat acordate prin Fondul National de Garantare in programe precum "Prima casa" ar trebui extinse si in alte domenii. Bogdan Baltazar spune ca statul ar trebui sa garanteze creditele luate de companiile din agricultura si anumite sectoare industriale, incurajand bancile sa dezghete creditarea.
3 Fondurile europene trebuie gestionate eficient. Firmele se plang ca dureaza luni intregi pana cand autoritatile de management ramburseaza sumele cheltuite.
4 Parteneriatele public-privat, dupa modelul aplicat pe autostrada Comarnic - Brasov, ar ajuta statul sa construiasca drumuri, dar si firmele sa aiba de lucru.
5 Promisiunea guvernului de anul trecut privind concedierea a peste 100.000 de bugetari a ramas in aer. In acest fel, cheltuielile bugetare ar scadea, iar admi ni stratia ar fi mai eficienta.
6 Daca statul ar returna rapid sumele pe care le are de dat companiilor private, acestea ar avea mai multi bani lichizi pentru a-si continua activitatea.
7 Eliminarea impozitului minim ar da o gura de aer compani ilor, nevoite acum sa plateasca acest bir fie ca au sau nu profit.
8 Romania a ramas atractiva pentru investitorii straini. Ei pot veni pentru salariile mici, dar si pentru facilitatile date de guvern.
9 Sustinerea exportatorilor este prioritara, din moment ce motoarele economiei vor porni datorita exporturilor.
10 Sprijinirea agricultorilor este urgenta, deoarece, daca vom avea recolte bune, vom avea si crestere economica.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice