Culoarea masinii dezvaluie caracterul soferului
Data publicarii: 15-02-2010 | AutoRosu este pentru joviali, galben este pentru imaturi si negru este pentru stabili, conform interpretarilor date de specialisti pe baza alegerilor cromatice pe care le facem. Un studiu al Scolii de psihologie din cadrul Universitatii Carlos III din Madrid spune ca nuanta caroseriei masinii dezvaluie de fapt personalitatea soferului si comportamentul acestuia la volan.
Specialistii au ajuns la concluzia ca alegerea unei masini de o anumita culoare are conotatii psihologice la fel de importante cum are si alegerea culorii vestimentatiei sau a decoratiunilor pentru camera personala. Teoria culorilor, folosita in multe alte domenii, cum ar fi marketingul sau moda, se aplica la fel de bine si in domeniul auto pentru ca trezeste anumite stari emotionale si este unul dintre principalele criterii pe care ne bazam atunci cand alegem o masina.
Istericii aleg verde, gentilii aleg roz
Astfel, galbenul, desi este asociat cu o personalitate imatura, exprima tinerete, romantism, placere si pofta de viata. Negrul, albastrul si argintiul denota seriozitate si sobrietate, explicandu-se astfel de ce sunt nuantele folosite pentru flota auto de catre companii si majoritatea institutiilor. In plus, masinile albastre sunt alese de persoanele cu inclinatii spre analize psihologice si reprezinta un sofer foarte atent, in timp ce masinile gri sunt conduse se persoane calme si dedicate muncii.
Culoarea verde la masini este preferata de cei care au tendinte de isterie, in timp ce masinile rosii denota o personalitate plina de verva, energie in gandire si condus, rapiditatea si diversitatea manevrelor efectuate in trafic. Conform studiului, desi sunt putine, masinile roz sunt conduse de soferi gentili si afectuosi, iar cele de culoare alba sunt pentru extrovertiti, insa arata un sofer indecis, care nu stie ce alta nuanta il reprezinta.
Specialistii spun ca teoria culorilor sta la baza strategiilor de marketing ale celor mai multe companii. De exemplu, verde si maro, culori ale naturii, sunt alese de cele mai multe branduri care au masini de teren sau special pentru off-road
Totodata, combinarea unor nuante poate naste alte interpretari psihologice. Specialistii iberici spun ca nuantele de rosu, galben si verde, albastru asociate jocului si distractiei au fost folosite in trecut la lansarea unor modele noi, cum ar fi Renault Twigo sau Kia Picanto. Alb impreuna cu albastru este optiunea celor care vand masini hibrid sau care folosesc combustibil alternativ, iar culorile perlate si sidefate sunt preferate pentru expozitii si saloane auto.
Alb si negru, cele mai cautate culori
Conform statisticilor albul este prima optiune de culoare a soferilor atunci cand isi aleg o masina noua, pentru a doua oara consecutiv. Locul secund este ocupat de culoarea neagra, aceste optiuni fiind observate la europeni si americani.
Acum cativa ani a fost demarat un proiect de cercetare prin care sa se gaseasca legatura dintre culoarea masinii si numarul de acidente. Singura conexiune pe care au facut-o expertii a fost in privinta vizibilitatii autoturismului in trafic . Culorile calde: rosu, galben sau alb, sunt mai vizibile, iar negru sau albastru sunt mai putin vizibile, asa ca primele sunt mai sigure. In ceea ce priveste recuperarea daunei de la asiguratori, culoarea masinii influenteaza modul de rezolvare a problemei doar prin faptul ca alegerea unei culori mai neobisnuite va fi mai costisitoare.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani