Majoritatea elvetienilor vor mentinerea secretului bancar
Data publicarii: 15-02-2010 | Finante-BanciAproape doua treimi (62%) dintre elvetieni se opun abolirii secretului bancar , in ciuda criticilor si presiunilor din strainatate, arata un sondaj publicat duminica, citat de AFP, in conditiile in care tot mai multi cetateni ai statului alpin sunt convinsi de teoria unui complot extern.
Publicatia Le Matin Dimanche a publicat in ultimul numar un sondaj realizat in randul a 602 elvetieni, care arata ca tinerii cu varsta intre 15 si 34 de ani se impotrivesc cel mai mult, in proportie de 68%, renuntarii la celebrul "secret bancar" asigurat de bancile elvetiene. "Elvetienii nu au de gand sa renunte la secretul bancar", conchide publicatia.
De asemenea, 55% dintre persoanele chestionate se opun schimbului automat de informatii bancare, care presupune ca orice contribuabil strain ce dispune de un cont bancar in Elvetia ar urma sa isi vada informatiile bancare transmise Fiscului din tara sa.
In acest timp, tot mai multi elvetieni incep sa creada in teoria unui complot international impotriva tarii lor. Potrivit acestei opinii, unele guverne straine pretind ca ar detine informatii pe care de fapt nu le poseda, astfel ca si povestea cu CD-ul furat propus Fiscului german ar putea fi doar o inventie, subliniaza un articol al publicatiei belgiene L'Echo.
La inceputul lunii februarie, ministrul elvetian de finante, Hans-Rudolf Merz, a evocat posibilitatea introducerii un schimb autiomat de informatii intre Elvetia si UE, pentru a obtine acces la piata europeana a serviciilor financiare pentru bancile elvetiene. Insa potrivit sondajului prezentat duminica, doar 42% dintre elvetieni sunt favorabili acestei masuri, care ar lipsi de substanta secretul bancar.
Atacurile impotriva secretului bancar din Elvetia au culminat in primavara anului trecut, cand statul alpin a fost plasat pe "lista gri" a paradisurilor fiacale necooperante de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Problema a revenit recent in centrul atentiei in urma afacerii legate de lista propusa Fiscului german, ce ar contine date despre cetateni germani cu conturi in Elvetia. Insa elvetienii considera ca legislatia tarii trebuie sa continue sa-i protejeze pe clientii bancilor, interzicand acestora sa divulge informatii unor terti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani