Inflatia s-a accentuat in ianuarie la 5,2%, semnificativ peste asteptari
Data publicarii: 12-02-2010 | EconomieRata anuala a inflatiei a urcat in prima luna a acestui an la 5,2%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 1,68% fata de decembrie, peste asteptarile analistilor, mai ales ca urmare a scumpirii tutunului, energiei electrice si a combustibililor, arata datele publicate vineri de Statistica.
Economistii se asteptau ca inflatia sa se plaseze, in ianuarie, in intervalul 4,5-5%, in principal ca urmare a majorarii accizelor, parerile analistilor fiind impartite in privinta sanselor de atingere a tintei de inflatie la finalul acestui an.
Pe 5 februarie, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, preciza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca, in ianuarie 2010, pretul tigarilor a avut in continuare un impact negativ asupra inflatiei "si, in consecinta, am refacut calculul (referitor la prognoza de inflatie pe 2010, n.r.)".
"O sa avem o rata destul de mare in ianuarie si aceasta va influenta rata de la sfarsitul anului", a mai spus Isarescu.
In decembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,74%, peste tinta de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5%-4,5%).
Preturile de consum au crescut in ianuarie cu 1,68% fata de cele din decembrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,2%, bunurile alimentare, cu 0,43%, iar tarifele la servicii, cu 0,36%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
In 2010, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,39%, marfurile nealimentare de 44,72%, iar serviciile cantaresc 17,89%.
"Comparand ponderile utilizate in anul anterior cu cele curente, se observa o crestere a ponderii marfurilor nealimentare, concomitent cu scaderi usoare la marfurile alimentare si servicii", precizeaza INS.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in prima luna din 2010 la tutun si tigari (13,87%), energie electrica (4,2%), combustibili (3,42%) carti, ziare si reviste (2,12%). Preturile la categoria "alte servicii" au crescut cu 11,4%.
In general, in ianuarie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si exceptii. Astfel, cartofii au costat cu 2,05% mai mult decat in decembrie, ouale s-au scumpit cu 1,78%, fructele proaspete, cu 1,73%, si laptele de vaca, cu 1,37%. Singurele alimente care s-au ieftinit au fost citricele si fructele meridionale, cu 0,52%, fasolea boabe si alte leguminoase, cu 0,37%, si zaharul, cu 0,01%.
Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de tutun si tigari, energie electrica si combustibili, s-au mai scumpit semnificativ si medicamentele, cu 0,81%. Autoturismele si piesele de schimb s-au ieftinit ceva mai pronuntat, cu 0,99%.
La servicii, chiriile au scazut in ianuarie, cu 0,2%. Transportul aerian a costat cu 1,89% mai putin decat in decembrie, iar abonamentul telefonic, cu 1,87%.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul februarie 2009 - ianuarie 2010 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in ianuarie la 5,5%, de la 5,6% in decembrie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat la 5,4%, de la 5,6%.
BNR a ratat anul trecut pentru a treia oara la rand tinta de inflatie. Banca centrala a adoptat tintirea inflatiei in 2005 si a reusit sa-si atinga obiectivul doar in 2006, cand rata anuala a inflatiei de la sfarsitul anului, de 4,87%, a fost sub tinta anuntata, de 5% plus sau minus un punct procentual.
In 2005, BNR si-a ratat cu putin obiectivul de inflatie fixat, iar in 2007 nivelul inflatiei anuale de la finalul anului - de 6,57% - a fost semnificativ peste tinta de 4% plus sau minus un punct procentual (3-5%). La finalul lui 2008, rata anuala a inflatiei a fost de 6,3%, semnificativ peste tinta de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit pentru finalul lui 2010 o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar recent banca centrala a urcat la 3,5% si prognoza de inflatie.
Isarescu a mai spus ca rata anuala a inflatiei ar putea cobori la finalul lui 2010 si inceputul lui 2011 chiar sub marja de variatie a tintei de inflatie pe acest an, respectiv 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).
"Spre finalul de an si inceputul lui 2011 vom avea rata sub tinta si foarte probabil o sa avem si rata inflatiei anuale chiar sub marja de variatie. Apoi estimam o usoara revenire, pentru ca, odata cu cresterea economica, deficitul de cerere se micsoreaza, iar impactul dezinflationist al deviatiei PIB se micsoreaza", a explicat guvernatorul.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului