Bancile, amendate simbolic pentru dobanzile mari si clauzele abuzive

Data publicarii: 12-02-2010 | Finante-Banci

Anul trecut, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit nu mai putin de 3.000 de plangeri de la clientii bancilor, majoritatea vizand cresterea dobanzii la creditele contractate, si a dat 267 de amenzi, de peste 2,8 milioane de lei (peste 677.000 de euro), se arata intr-o informare a ANPC transmisa la solicitarea Curierului National. Nici bancile amendate nu s-au lasat mai prejos, 75% dintre ele contestand decizia in instanta.

Potrivit ANPC, cei mai multi consumatori au reclamat majorarea dobanzii la creditele contractate. Tinand cont de profitul inregistrat anul trecut de sistemul bancar de 772,3 mil. lei (aproximativ 200 mil. euro), putem spune ca amenzile acordate pentru neregulile semnalate sunt infime, iar bancile sunt oarecum ''incurajate'' sa continue sa aibe acelasi comportament fata de clienti.

''La sediul central al ANPC, au fost incheiate 21 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 441.000 lei si 37 procese verbale de contraventie in care se constata clauze abuzive. Pe rolul instantelor au fost transmise aproximativ 650 de reclamatii si contracte de credit'', potrivit comunicatului de presa al ANPC. In plus, la nivelul Comisariatelor Judetene din tara au fost incheiate 270 de procese verbale de constatare a contraventiei, din care 246 cu amenzi in valoare totala de 2.372.500 lei si 24 avertismente, precum si 103 procese verbale de constatare a clauzelor abuzive in contractele de credit. 140 de dosare, pentru clauze abuzive In total, ANPC a aplicat 267 amenzi in valoare totala de 2.813.500 lei si 24 de avertismente.

3 amenzi din 4 sunt contestate de banci

''De asemenea, avem in instanta 140 de dosare, intocmite in baza legii clauzelor abuzive'', explica reprezentantii institutiei. E drept, mai spun oficialii ANPC, 3 amenzi din 4 sunt contestate de catre banci, insa niciun dosar deschis anul trecut nu a fost pana acum solutionat definitiv. 

ANPC a mai verificat tot anul trecut 32 de societati financiare bancare pentru a vedea daca regimul european al platilor transfrontaliere este respectat. Cinci banci au fost sanctionate in urma acestui control cu amenzi in valoare totala de 65.000 lei si un avertisment. 

Bancile au timp si bani sa conteste amenzile primite

In acest context, Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori se declara a fi sceptic in privinta eficientei amenzilor date bancilor. Potrivit acestuia, ''amenzile aplicate de ANPC bancilor in 2008 si 2009 au fost fix apa de ploaie pentru ca, aceste amenzi au fost platite de banci tot din banii clientilor lor, carora le-au mai majorat dintr-un condei dobanda, astfel incat sarabanda asta a aplicarii de amenzi nu are niciun efect in opinia mea si nu va duce la o schimbare a atitudinii bancilor'', a declarat pentru Curierul National Iulian Urban.

Referitor la faptul ca bancile contesta amenzile primite, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori sustine ca institutiile financiare au timp si bani sa conteste amenzile primite. ''Vedeti din raportul ANPC ca bancile contesta 3 din 4 amenzi primite desi va spun eu ca in 99% din cazuri fraudele pentru care bancile sunt reclamate sunt clare ca lumina zilei. Stiind insa ca Justitia merge greu in tara asta, au decis sa profite si sa astepte ca procesul privind contestarea amenzii primite de la ANPC sa se termine in... 2-3 ani. In  plus mai au o strategie : bancile au bani de avocati, iar ANPC are o mana de juristi astfel incat bancile au timp si bani sa conteste amenzile primite. Asadar aceste amenzi sunt simple povesti pentru banci. Pai ganditi-va ce inseamna un total al amenzilor date de ANPC bancilor in 2009 de ....500.000 de euro, in conditiile in care pentru un credit ipotecar (din zecile de mii date in Romania) pentru o garsoniera cumparata in 2007, solicitantul are de restituit in 30 de ani ...360.000 de euro! Va dati astfel seama ca isi permit sa plateasca aceste amenzi minuscule pentru bancile fac miliarde de euro venit in aceasta tara'', a subliniat Urban.

Potrivit acestuia  bancile ar trebui inchise daca incalca repetat legea. ''Stiti unde greseste  ANPC? Ca nu aplica legea care le da posibilitatea sa loveasca bancile, astfel incat sa le oblige sa respecte legea si pe romani, adica sa dispuna inchiderea lor daca incalca repetat legea'', a atras atentia Urban.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: