Microintreprinderile nu se inchid, se transforma
Data publicarii: 12-02-2010 | Afaceri33% dintre patronii de microintreprinderi vor continua sa functioneze ca SRL, in timp ce 16% isi vor transfera activitatea pe persoana fizica autorizata (PFA), potrivit unui sondaj al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Totodata, 29,4% dintre intreprinzatori au raspuns ca isi vor inchide firmele. "Intrebati despre solutiile alese de intreprinzatori pentru a-si continua activitatea in urma introducerii noului sistem de impozitare, 33% au raspuns ca vor continua sa functioneze ca SRL, in timp ce 16% isi vor transfera activitatea pe persoana fizica autorizata. De asemenea, 29,4% au raspuns ca isi vor inchide firmele", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Sondajul mai arata ca aproape 40% dintre intreprinzatori au mentionat ca urmeaza sa faca disponibilizari in perioada urmatoare, 53% avand in vedere renuntarea la 1-2 persoane, 36,8% la 3-4 angajati, iar 10% - 5-9 angajati.
Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au avut un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si cea a impozitului pe venit, de 3%. De la 1 ianuarie 2010, microintreprinderile platesc impozit pe profit de 16%.
Sondajul a fost realizat prin intervievarea a peste 430 de microintreprinderi in perioada 1-5 februarie.
Impozit diferentiat
Presedintele CNIPMMR a criticat impozitul forfetar, pe care il considera un factor care va duce la inchiderea firmelor. "Daca totusi nu se renunta la el, propunem ca introducerea acestui impozit sa se faca printr-o viziune total schimbata. Sa se faca analize sociale si economice si sa se aplice doar sectoarelor in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care declara un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimica si petrochimica, industria alcoolului, a tutunului si in domeniul jocurilor de noroc", a aratat Nicolescu. De asemenea, CNIPMMR sustine introducerea unui impozit diferentiat pe ramuri, proportional cu amploarea activitatii.
Firmele platesc, de la 1 mai 2009, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane de lei. Firmele care inregistreaza profit achita in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman