9.000 de firme inactivate de balamucul de la ANAF
Data publicarii: 11-02-2010 | AfaceriLa opt luni de la publicarea megalistei de peste 92.000 de contribuabili declarati inactivi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) informeaza ca s-a produs o "eroare materiala" in privinta a aproximativ 10% dintre acestea, publicand pe site-ul sau o lista de peste 700 de pagini cu numele a 9.082 societati tinute pe tusa degeaba, dintre care 1.590 din Capitala.
Potrivit Ordinului emis de presedintele ANAF, incepand cu data de 23 februarie a.c. "in cazul contribuabililor din Lista contribuabililor declarati inactivi ca urmare a unei erori materiale, se anuleaza si scoaterea din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA", mentinandu-se "data initiala a inregistrarii in scopuri de TVA, contribuabilul pastrandu-si aceasta calitate inclusiv pe perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordinului presedintelui ANAF prin care au fost declarati inactivi si data intrarii in vigoare a Ordinul presedintelui ANAF nr.1447/ 2010".
Cu alte cuvinte, "ne pare rau ca v-am tinut pe tusa degeaba timp de opt luni, timp in care nu vi s-au recunoscut niciun fel de tranzactii, dar uite ca indreptam lucrurile acum, redandu-va statutul de activ. Cum v-ati descurcat voi in aceste opt luni nu ne intereseaza, dar speram ca v-ati platit darile pentru ca declararea starii de inactivitate nu exonereaza in niciun fel firma respectiva de la plata datoriilor acumulate in perioada de activitate".
"Erorile materiale" dovedesc cat de corect lucreaza ANAF
Contactat telefonic, Cristian Parvan, director general al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman i-a sfatuit pe detinatorii firmelor declarate inactive din cauza ANAF sa dea in judecata Agentia pentru a-si recupera prejudiciile cauzate in cele opt luni. "Ar trebui sa dea in judecata ANAF ca sa-si recupereze prejudiciile cauzate de aceasta in cele opt luni de inactivitate. E adevarat ca procesele dureaza o suta de ani si-si vor primi banii foarte tarziu, dar trebuie sa faca asta. ANAF trebuie sa plateasca pentru erorile pe care le-a facut. Asa cum mediul de afaceri plateste darile sa plateasca si ANAF pentru greselile ei. Comunicatul despre care-mi vorbiti dovedeste foarte clar care sunt calitatile ANAF si cat de corect lucreaza. Ati vazut ca vorbeau despre combaterea evaziunii fiscale, dar informarile privind deconturile de TVA au inghetat la 30 noiembrie a anului trecut. S-au blocat", a declarat Parvan pentru Curierul National.
Totul e o diversiune
O alta varianta, avansata de Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a fost ca, de fapt, ANAF vrea sa spuna ca "n-au fost atat de multe firme inactive". "Sunt doar niste subterfugii de denumire ca sa spuna ca n-au fost atat de multe firme care nu au activitate. Totul este o diversiune: fie ca i se spune suspendare, radiere sau altfel, concluzia este ca peste 190.000 de firme nu functioneaza. Forma juridica nu are relevanta. Ei (reprezentantii ANAF - n. red.) vor sa spuna ca situatia nu e atat de grava, ca nu sunt atat de multe firme care nu functioneaza, ci cu vreo 10.000 mai putine. Asta e substratul: indulcesc situatia", a incheiat Nicolescu.
Gabriel Biris: Eu cred ca si-au desfasurat activitatea
Pe de alta parte, Gabriel Biris, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti financiari, reprezentant al Casei de avocatura "Biris&Goran", a sustinut ca "impactul nu este atat de mare" si ca ar fi fost mult mai grav daca ANAF ar fi avut cunostinta despre existenta unui numar mai mare de firme inactive si nu le-ar fi facut publice. "Impactul nu e asa de mare. Problema ar fi fost daca ANAF ar fi uitat sa declare inactive 10% din aceste firme. Se putea ca o societate inactiva sa emita o factura, iar clientul, dupa ce verifica pe lista ANAF, sa o respinga. Daca sunt societati care au primit astfel de facturi de la firme inactive si nu au reactionat, asta le afecteaza afacerile in viitor", a declarat Gabriel Biris pentru Curierul National.
Intrebat ce efecte ar fi putut avea asupra firmelor declarate inactive din greseala suspendarea tuturor procedurilor de avizare, autorizare, certificare, licentiere sau alte proceduri similare, precum si orice operatiune si procedura vamala cu privire la contribuabilul inactiv si la activitatile acestuia, Gabriel Biris a apreciat ca, probabil, acest lucru nu s-a intamplat. "Eu cred ca si-au desfasurat activitatea. In mod sigur nu li s-au anulat licentele", a incheiat Biris.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice