Medicamentele pentru inima si digestie, cele mai cerute in farmaciile romanesti
Data publicarii: 10-02-2010 | AfaceriMedicamentele pentru boli cardiovasculare, tulburari digestive si metabolice si pentru sistemul nervos au fost cele mai cerute in farmaciile romanesti in 2009, reprezentand doua treimi din vanzari, potrivit unui raport al companiei de cercetare Cegedim.
Medicamentele pentru sistemul cardiovascular au avut anul trecut o cota de piata de 24%, fiind vandute 98 de milioane de cutii. Tot in 2009 s-au vandut 84 de milioane de cutii de medicamente pentru tulburari digersive si metabolice (reprezentand 21% din piata), 83 de milioane de cutii de medicamente pentru sistemul nervos (cota de piata de 20%) si 49 de milioane de cutii de medicamente pentru sistemul respirator (cota de piata de 12%).
Majoritatea medicamentelor vandute anul trecut, respectiv 90% dintre ele, au avut preturi de pana la 25 de lei, se mai arata in acelasi raport.
Numarul medicamentelor vandute in 2009 este cu 9,1% mai mic decat in anul precedent, ceea ce arata, potrivit directorului companiei de cercetare Cegedim, Petru Craciun, ca Romania are o problema serioasa in ceea ce priveste asistenta medicala la nivel national.
Valoarea totala in euro a pietei farmaceutice a scazut anul trecut cu 1,7% fata de 2008, ajungand la 1,9 miliarde de euro. "Fiind prima scadere forte in valuta dupa multi ani de crestere, companiile trebuie sa se adapteze la noua realitate", spune Petru Craciun. Valoarea pietei farmaceutice in lei a fost in 2009 de 8,1 miliarde.
Numarul medicamentelor vandute in ultimele trei luni ale anului 2009 a fost cu 5,1% mai mic decat in aceeasi perioada a anului precedent. "Dupa o usoara crestere in primul trimestru al anului, animata de actualizarea cursului de schimb, a inceput declinul, atat in valoare, cat si in volum. Datele pe care le avem ne fac sa credem ca acest declin va continua si in 2010", mai spune Craciun.
Piata farmaceutica este concentrata in proportie de 55% in orasele mari. In orasele medii (cu pana la 250 de mii de locuitori) sunt 27% din numarul total de farmacii, iar in orasele mici si in mediul rural, 18%. Consumul de medicamente a crescut in orasele mari cu 8,3%, in schimb cel din rural a scazut cu 18%.
Piata farmaceutica din Romania se bazeaza pe un grad de inovare destul de ridicat, o treime dintre produse fiind lansate in ultimii cinci ani. In 2009, au fost 3.428 produse pe piata farmaceutica, dintre care 413 noi. Pretul mediu al unui produs a fost de 5,15 euro, iar cel al unuia nou, de 14 euro.
81% dintre produsele farmaceutice de pe piata romaneasca au preturi sub cinci euro.
"Presupun ca doar farmaciile norocoase au sansa de a scapa de problema datoriilor acumulate la sfarsitul anului 2009 din cauza intarzierii platilor. Falimentele acum urmeaza. Pacientii care isi cumpara singuri medicamentele cu prescriptie sunt cei care asigura fluxul de monetar al farmaciilor", considera directorul Cegedim.
Cegedim este una dintre cele mai importante firme europene de cercetare, furnizare de date de marketing si vanzari pentru industria farmaceutica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman