Aproape opt miliarde de dolari aruncate in jocuri impotriva euro
Data publicarii: 10-02-2010 | InternationalInformatia a aparut ieri in cotidianul britanic "Financial Times", potrivit caruia niciodata nu s-a inregistrat un atac de asemenea amploare asupra monedei unice europene, puternic degradata pe fondul temerilor vizand datoriile Greciei, Spaniei si Portugaliei. FT precizeaza ca, in numai o saptamana, traderii si fondurile speculative au angajat aproape 40.000 de contracte impotriva euro, ocupand pozitii scurte, in valoare totala de 7,6 mld. $.
Articolul din FT vine in contextul in care laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph E. Stiglitz, consultant al Guvernului grec, a chemat la "punerea la punct a speculantilor. Respingand categoric ideea ca statul elen ar avea nevoie de un ajutor de urgenta, el a cerut autoritatilor de la Atena sa intervina pe piata, pentru a dejuca intentiile speculantilor. In ajun, Spania a denuntat "manevrele cel putin dubioase" ale "celor care sunt la originea actualei crizei, speculantii financiari internationali". Aceasta abordare este impartasita de o parte dintre expertii in domeniu, care acuza fondurile speculative - hedges funds - ca profita de efectul oferit de instabilitatea generata de datoriile Greciei pentru a se imbogati. Chiar cu riscul de a agrava situatia generala.
"Speculantii pariaza pe pierderea celuilalt, pariul insusi provocand pierderi", explica economistul Paul Jorion. "Se creeaza sentimentul ca nimic nu s-a schimbat cu adevarat incepand cu anii 1990", subscrie, la randul sau, analistul Daniel Cohen. In 1992, miliardarul american George Soros a lansat o ampla operatiune speculativa pe piata de schimb. Manevrele lui au facut ca lira sterlina sa iasa din sistemul monetar european, Soros castigandu-si faima de "omul care a facut sa sara in aer Banca Angliei". De aceasta data, speculantii mizeaza pe excluderea Greciei din zona euro si ataca moneda. Nici nu este, prin urmare, de mirare, ca bursele din Paris, Londra si New York sunt strabatute de zvonuri alarmiste privind starea de sanatate a finantelor publice europene.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice