Fiecare institutie financiara nebancara va raporta BNR tranzactiile suspecte

Data publicarii: 23-08-2006
BNR obliga institutiile financiare nebancare (IFN) sa elaboreze un program propriu de cunoastere a clientelei care sa corespunda naturii, marimii, complexitatii si intinderii activitatii lor. Programul trebuie sa fie adaptat la gradul de risc asociat categoriilor de clienti pentru care IFN-urile presteaza servicii finaciare, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Programele de cunoastere a clientelei trebuie sa cuprinda printre altele: o politica de acceptare a clientului; proceduri de identificare a clientului si de incadrare a acestuia in categoria de clientela corespunzatoare; modalitati de intocmire si pastrare a evidentelor; monitorizarea operatiunilor derulate in scopul detectarii tranzactiilor suspecte si procedura de raportare a acestora.

IFN-urile pot intra in relatii cu clientii prin corespondenta sau prin alta modalitate care nu implica prezenta fizica a clientului insa trebuie sa solicite clientului o declaratie cu privire la identitatea beneficiarului real. Daca dupa completarea acestei declaratii suspiciunile persista si nu pot fi inlaturate prin clarificari suplimentare, IFN vor refuza sa intre in relatii cu clientul respectiv sau sa efectueze operatiunea solicitata. De precizat ca declaratia intervine si in cazul unei operatiuni cu numerar a carei valoare este de peste 10.000 Euro, echivalent lei.

Pentru toate tranzactiile, IFN-urile trebuie sa aiba in functiune sisteme de detectare a operatiunilor neobisnuite sau suspecte. In acest caz, monitorizarea va viza tranzactiile care nu se incadreaza in parametrii stabiliti. INF-urile vor raporta operatiunile suspecte catre BNR-Directia Supraveghere.

Evidentele cu privire la identitatea clientilor si relatia cu acestia, vor fi pastrate cel putin 5 ani dupa incheierea relatiei cu respectivul client. Aceste evidente trebuie sa fie suficiente pentru a permite o reconstituire a tranzactiilor, inclusiv suma si tipul valutei.

Toate aceste prevederi fac parte din proiectul de norma BNR privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului prin intermediul institutiilor financiare nebancare. Proiectul este publicat pe www.bnro.ro iar comentariile pe marginea lui pot fi trimise pana la 31 august.

Sursa: No-Cash

Ultimele stiri pe BankNews.ro: