NYT: Diplomatia discreta a lui Trichet pentru rezolvarea crizei datoriilor
Data publicarii: 09-02-2010 | InternationalFie ca ii place sau nu, Jean-Claude Trichet nu este doar presedintele Bancii Centrale Europene. El este, practic, si presedintele Europei - sau cel putin al celor 16 tari care impart aceeasi moneda, euro, comenteaza New York Times in editia de luni, citat de Agerpres.
Pe hartie, Uniunea Europeana tocmai si-a desemnat un nou presedinte la Bruxelles, iar singura responsabilitate a bancii de la Frankfurt este tinerea in frau a inflatiei. Mai mult chiar, BCE aproape ca nu dispune de niciun instrument formal pentru a veni in ajutorul unei tari stramtorate, asa cum este acum cazul Greciei. Insa, pe masura ce investitorii se arata tot mai alarmati de nivelul ridicat al indatorarii Greciei, Spaniei si Portugaliei, criza a evidentiat slabiciunea fundamentala a uniunii monetare. Fara un brat politic puternic care sa garanteze ca statele membre respecta limitele impuse de Tratat, ii revine lui Trichet responsabilitatea de a rezolva criza.
Intr-o astfel de situatie, spune Jorg Kramer, economist-sef la Commerzbank din Frankfurt, doar presedintele BCE "are autoritatea si expertiza" necesare pentru a gestiona criza.
Sambata, in cadrul reuniunii din Canada a ministrilor de finante si a presedintilor bancilor centrale din tarile G7, Trichet s-a aratat convins ca Grecia va reusi sa stranga cureaua pentru a-si atinge obiectivele fixate. "Ne asteptam si suntem increzatori ca guvernul grec va lua toate deciziile care vor permite atingerea obiectivelor", a spus Trichet.
In urma cu cateva zile, seful BCE a parut sa mustre guvernele europene pentru deficitele lor bugetare mari. "Atunci cand imparti cu altii o moneda unica, esti obligat, in contrapartida, sa ai o politica fiscala sanatoasa", declarase el in urma reuniunii lunare a Consiliului guvernatorilor BCE. Insa imediat dupa aceasta a facut un gest prea putin capabil sa-i linisteasca pe investitorii agitati: el a tinut sa sublinieze ca, desi deficitul mediu in cele 16 state din zona euro este de circa 6% din PIB, aceasta valoare este cu mult sub cele inregistrate de Statele Unite si Japonia, unde vor depasi anul acesta nivelul de 10% din PIB.
Trichet sustine ca problemele unui anumit stat din zona euro nu ar trebui sa preocupe BCE mai mult decat preocupa problemele fiscale ale unui stat american Rezerva Federala de la Washington. Coplesit fiind de intrebari in legatura cu Grecia, Trichet le-a spus reporterilor: "Ma indoiesc ca, la o conferinta de presa, Ben Bernanke (presedintele Rezervei Federale) ar primi vreo singura intrebare legata de Alaska sau Massachusetts".
In realitate, insa, Jean-Claude Trichet trebuie sa fie mai deschis decat Bernanke deoarece el, ca presedinte al Bancii Centrale Europene, opereaza cu mult mai multe constrangeri.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice