Tariceanu ar putea scoate din buzunar 3 milioane RON

Data publicarii: 09-02-2010 | Actualitate

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu are mari sanse sa dea explicatii in legatura cu modul cum au fost cheltuiti circa 3 milioane RON din Fondul de rezerva al Guvernului, bani folositi nelegal de catre autoritatile locale in perioada 2007-2008, dupa cum sustine un raport al Curtii de Conturi. Raportul trimis Parlamentului atrage atentia  asupra modului de gestionare si alocare a sumelor de la buget in ultimii doi ani ai guvernarii Tariceanu. Potrivit Curtii, in 2007 au fost alocate din Fondul de rezerva, prin Hotarari ale Guvernului, fonduri in suma totala de 2.100 milioane de lei, iar in 2008 cuantumul acestora s-a ridicat la 3.451 de milioane de lei.

Inspectorii Curtii arata ca in 2007 Fondul a crescut de "doar" 22 de ori fata de prevederile initiale ale acestuia. Putin fata de cresterea de 593 de ori din anul electoral 2008.

Potrivit situatiei realizate de Curtea de Conturi in anii 2007 si 2008, "platile nelegale" s-au ridicat la nivel national la 3,58 milioane de lei, din care a fost recuperata suma 530.300 de lei. Principalele abateri din partea autoritatilor locale au fost: schimbarea destinatiei banilor, decontarea unor lucrari neefectuate, dar si acordarea de tichete cadou sau plata unor drepturi pentru "mentinerea starii de sanatate in munca sau pentru tinuta business".

"In ceea ce priveste monitorizarea si controlul Fondurilor, s-a constatat ca acestea practic nu exista, astfel ca nu a putut fi evaluata eficacitatea folosirii lor", mai avertizeaza Parlamentul inspectorii Curtii.

"Raportul asupra Auditului performantei, modului de constituire, alocare si utilizare a fondurilor la dispozitia Guvernului: Fondul de rezerva bugetara, Fondul de interventie si Fondul de dezvoltare", se afla, in prezent, la Parlament. "Raportul Curtii de Conturi a fost publicat pe site-ul Camerei. Este pentru informarea parlamentarilor si va ajunge la Comisia de buget a Camerei Deputatilor", a declarat, pentru "Curentul", Gabriel Stecoza, Directorul Directiei pentru Organizarea si Evidenta lucrarilor Biroului Permanent.

Gheorghe Ialomitianu, vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, spune ca raportul este asteptat pentru a fi dezbatut.

"Nu am primit inca Raportul. Il vom dezbate si vedem la ce concluzii ajungem. In functie de informatiile transmise de Curtea de Conturi, Comisia de buget-finante poate face un raport catre Plen sau catre Comisia juridica, poate dispune infiintarea unei comisii de ancheta sau poate decide continuarea verificarilor", ne-a declarat Gheorghe Ialomitianu.
Deputatul a precizat, insa, ca in cazul unei abateri de la lege, Curtea de Conturi are dreptul si obligatia de a sesiza organele abilitate.

"Daca se constata ca o suma a fost folosita ilegal, Curtea de Conturi este cea care stabileste prejudiciul, modul de recuperare a acestuia si sesizeaza organele competente", a explicat Ialomitianu.

Reprezentantii Curtii de Conturi spun ca institutia face aceste sesizari doar pentru auditul financiar, nu si in cazul auditului de performanta.

"Ca metoda generala, exista trei moduri de valorificare a constatarilor Curtii de Conturi - decizia de recuperare a prejudiciului, trimiterea dosarului in instanta sau sesizarea catre Parchet", a declarat Valentin Chis, sef serviciu Curtea de Conturi.

Reprezentantul Curtii de Conturi a precizat ca institutia desfasoara atat activitati de audit financiar, cat si activitati de audit al performantei, care vizeaza evaluarea independenta asupra economicitatii, eficientei si eficacitatii cu care o entitate publica, un program, un proiect, un proces sau o activitate utilizeaza resursele publice alocate pentru indeplinirea obiectivelor stabilite.

"Raportul privind auditul performantei, prin constatarile si recomandarile sale, trebuie sa conduca la diminuarea costurilor sau sporirea rezultatelor.

O astfel de tema a facut obiectul Raportului special pe care Curtea de Conturi l-a inaintat Parlamentului si Guvernului. Raportul privind auditul performantei modului de constituire, alocare si utilizare a fondurilor la dispozitia Guvernului face o analiza a evolutiei acestor fonduri din anii 1990 si pana in prezent, si cu precadere pentru perioada 2007-2008", explica reprezentantul Curtii, precizand ca in urma raportului au rezultat "o serie de constatari si concluzii in baza carora Curtea de Conturi a formulat o serie de propuneri si recomandari ce au fost inaintate Parlamentului si care cad in sarcina Guvernului si a altor ordonatori principali de credite".

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: