Bancile au inceput sa ieftineasca, pentru prima oara, creditele ipotecare
Data publicarii: 08-02-2010 | Finante-BanciMai multe banci din tara noastra au anuntat scaderi de dobanzi la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in valuta. Pe de o parte, aceste imprumuturi au avantajul garantiei imobiliare, riscul institutiilor de credit fiind mai mic in caz de nerambursare a finantarii. Pe de alta parte, tendinta de ieftinire a creditelor ipotecare a pornit din vestul Europei, unde mai mult de jumatate din banci intentioneaza sa relaxeze acest tip de finantare.
In zona euro, bancile au inregistrat o relaxare a standardelor creditarii, in special pentru cele ipotecare, potrivit rezultatelor chestionarului Bancii Centrale Europene - Banks Lending Survey. Aceasta relaxare este mai rapida pentru creditele ipotecare decat pentru cele de consum. O parte din banci indica o crestere a numarului creditelor ipotecare la finalul anului 2009, ceea ce poate fi explicat de imbunatatirea marketingului prospectelor imobiliare.
In privinta creditelor de consum, acestea vor scadea intr-un ritm mai lent comparativ cu finele anului 2009, iar cererea va inregistra o usoara crestere, in pofida faptului ca soldul conjunctural al celor care mizeaza pe avans a ramas de - 4%.
In Romania, standardele de creditare continua o evolutie similara cu aceea din zona euro, relaxarea creditelor ipotecare fiind mai vizibila decat cea a creditelor pentru consum. Unul dintre factori poate fi decizia BNR de a reduce dobanda-cheie. Acest lucru a determinat tot mai multe banci sa ieftineasca imprumuturile.
Scaderi chiar si de 2,5 procente
Banca Transilvania a taiat cu o jumatate de punct procentual dobanzile pentru creditele noi si depozitele in lei. BCR a redus dobanzile la creditele noi in lei pentru persoane fizice cu pana la 2,5 puncte procentuale, noile niveluri pornind de la 9,9% pana la 13,25% pe an, in functie de istoricul clientului cu banca. Pe partea de companii, BCR a redus dobanda de referinta la imprumuturile in lei cu pana la doua puncte procentuale. Iar GarantiBank Romania reduce cu pana la 1,80% dobanzile la toate creditele garantate cu ipoteca, pentru populatie, acordate in euro. De asemenea, RBS Romania a scazut dobanzile pentru creditele ipotecare noi, contractate incepand cu data de 25 ianuarie 2010, cu pana la 2,5 puncte procentuale. Clientii ATE Bank beneficiaza de conditii de creditare mai avantajoase incepand cu 1 februarie. Banca a redus atat marja fixa de dobanda, cat si comisioanele de acordare si rambursare anticipata.
UniCredit Consumer Financing ofera o reducere promotionala de 20% la dobanda aferenta creditelor de nevoi personale in lei si euro acordate pana la sfarsitul lunii martie.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani