Bancile au inceput sa ieftineasca, pentru prima oara, creditele ipotecare
Data publicarii: 08-02-2010 | Finante-BanciMai multe banci din tara noastra au anuntat scaderi de dobanzi la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in valuta. Pe de o parte, aceste imprumuturi au avantajul garantiei imobiliare, riscul institutiilor de credit fiind mai mic in caz de nerambursare a finantarii. Pe de alta parte, tendinta de ieftinire a creditelor ipotecare a pornit din vestul Europei, unde mai mult de jumatate din banci intentioneaza sa relaxeze acest tip de finantare.
In zona euro, bancile au inregistrat o relaxare a standardelor creditarii, in special pentru cele ipotecare, potrivit rezultatelor chestionarului Bancii Centrale Europene - Banks Lending Survey. Aceasta relaxare este mai rapida pentru creditele ipotecare decat pentru cele de consum. O parte din banci indica o crestere a numarului creditelor ipotecare la finalul anului 2009, ceea ce poate fi explicat de imbunatatirea marketingului prospectelor imobiliare.
In privinta creditelor de consum, acestea vor scadea intr-un ritm mai lent comparativ cu finele anului 2009, iar cererea va inregistra o usoara crestere, in pofida faptului ca soldul conjunctural al celor care mizeaza pe avans a ramas de - 4%.
In Romania, standardele de creditare continua o evolutie similara cu aceea din zona euro, relaxarea creditelor ipotecare fiind mai vizibila decat cea a creditelor pentru consum. Unul dintre factori poate fi decizia BNR de a reduce dobanda-cheie. Acest lucru a determinat tot mai multe banci sa ieftineasca imprumuturile.
Scaderi chiar si de 2,5 procente
Banca Transilvania a taiat cu o jumatate de punct procentual dobanzile pentru creditele noi si depozitele in lei. BCR a redus dobanzile la creditele noi in lei pentru persoane fizice cu pana la 2,5 puncte procentuale, noile niveluri pornind de la 9,9% pana la 13,25% pe an, in functie de istoricul clientului cu banca. Pe partea de companii, BCR a redus dobanda de referinta la imprumuturile in lei cu pana la doua puncte procentuale. Iar GarantiBank Romania reduce cu pana la 1,80% dobanzile la toate creditele garantate cu ipoteca, pentru populatie, acordate in euro. De asemenea, RBS Romania a scazut dobanzile pentru creditele ipotecare noi, contractate incepand cu data de 25 ianuarie 2010, cu pana la 2,5 puncte procentuale. Clientii ATE Bank beneficiaza de conditii de creditare mai avantajoase incepand cu 1 februarie. Banca a redus atat marja fixa de dobanda, cat si comisioanele de acordare si rambursare anticipata.
UniCredit Consumer Financing ofera o reducere promotionala de 20% la dobanda aferenta creditelor de nevoi personale in lei si euro acordate pana la sfarsitul lunii martie.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii