Viitoarele masini electrice vor fi alimentate de propria caroserie
Data publicarii: 08-02-2010 | AutoBateriile clasice, folosite pe scara larga in mii de aplicatii si dispozitive, ar putea in curand sa dispara, dupa ce o echipa de cercetatori britanici a anuntat crearea unui nou material cu bune capacitati de stocare a energiei.
Emile Greenhalgh, cercetator la Imperial College London, a lucrat timp de mai multi ani la dezvoltarea noului material, un derivat din plastic care ar putea revolutiona modul de constructie al masinilor si al dispozitivelor electronice.
Conform oamenilor de stiinta implicati in proiect, materialul nu este o baterie ci, mai degraba, un condensator performant, similar cu cele aflate in majoritatea retelelor electrice, dar cu proprietati superioare.
Prototipul creat in laborator are cativa centimetri patrati, se incarca in cateva secunde, iar energia inmagazinata este suficienta pentru alimentarea unui LED timp de 20 de minute.
Greenhalgh lucreaza deja cu Volvo intr-un proiect de 3 milioane dolari pentru implementarea materialului in masinile hibride. Omul de stiinta este de parere ca in viitorul apropiat toate masinile electrice isi vor trage puterea nu din bateriile voluminoase, ci chiar din componentele caroseriei, gratie noului material.
Pentru ca nu folosesc niciun fel de reactii chimice, durata de viata a super-condensatorilor va fi mult superioara bateriilor. Eliminarea bateriilor din structura automobilelor electrice va duce la micsorarea dimensiunilor, la scaderea greutatii si, implicit, la marirea eficientei.


George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii