Dobanzile la creditele in lei ar putea scadea sub 10%
Data publicarii: 04-02-2010 | Finante-BanciLa sfarsitul acestui an, dobanzile la creditele in lei cu garantie ipotecara ar putea scadea sub 10%, daca BNR va continua sa reduca dobanda de politica monetara, respectiv sa scada dobanda la care institutia imprumuta bancile comerciale in lei.
BNR a redus miercuri dobanda de politica monetara de la 7,5% la 7%, decizie care se va resimti in scurt timp atat in creditele luate de statul roman, prin Ministerul de Finante, cat si la nivelul clientilor, vechi sau noi.
"Vor avea toti de profitat in urma acestei decizii. Si statul, si clientii individuali. Cel mai probabil, statul va fi primul care se va putea imprumuta mai ieftin de la banci, insa vor scadea si dobanzile cerute clientilor. Este posibil ca, daca acest proces de reducere a dobanzii-cheie continua, pana la finele acestui an sa putem vorbi despre dobanzi de o singura cifra, de sub 10%, la anumite credite in lei, in special la cele cu garantii ipotecare", a declarat pentru Gandul Lucian Anghel, economist sef al BCR.
El a precizat ca cel mai important aspect al deciziei de miercuri a BNR este ca aceasta a fost anticipata practic de toate bancile, deci politica monetara a bancii centrale este mai previzibila, ceea ce permite bancherilor sa isi faca planuri pe termen mai lung decat pana acum. BNR a putut lua aceasta decizie si pentru ca inflatia este in descrestere, dar si datorita semnalelor bune cum ar fi primirea banilor de la FMI si CE.
Statul beneficieaza deja de dobanzi din ce in ce mai mici. Practic, in acest moment Finantele iau bani de la banci de doua ori mai ieftin decat in perioada similara a anului trecut, respectiv la dobanzi de doua ori mai mici.
Cel mai recent credit al statului a avut o dobanda de sub 8%, in conditiile in care in ianuarie 2009 bancile cereau de la Finante o bonificatie de peste 14% pe an la imprumuturile in lei.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii