Impozitul de 3% pe venit, unic in Europa

Data publicarii: Astazi, 04-02-2010 | Afaceri

Facilitatea de care au beneficiat micii intreprinzatori pana de curand nu apare in sistemul fiscal al niciunui alt stat membru. Irlanda ajuta firmele cu profituri mici, timp de trei ani. Odata cu eliminarea impozitului de 3% pe venitul microintreprinderilor, de la inceputul acestui an, a disparut o exceptie din Uniunea Europeana. Aflati, in cadrul campaniei EVZ de sustinere a microintreprinderilor platitoare, pana la finele lui 2009, de impozit pe venitul microintreprinderilor, cum sunt sus tinute micile afaceri in alte state membre.

"Un regim fiscal preferential pentru microintreprinderi nu mai exista cam pe nicaieri in Europa", a declarat Raluca Bontas, tax manager la compania de consultanta Deloitte Romania, pentru EVZ.

Cehii isi deduc cheltuieli mai mari

Autoritatile din Bulgaria isi stimuleaza companiile cu o cota unica pe profit de 10%. Iar Cehia ii ajuta pe micii antreprenori permitandu-le sa deduca mai multe cheltuieli din calculul profitului supus impozitarii. "De exemplu, in Cehia, daca un antreprenor, un free-lancer, care este un fel de PFA, are un venit de 100.000 de euro, statul ii garanteaza deducerea unor cheltuieli in suma de 60% din venit, fara sa aduca documente justificative", explica Raluca Bontas.

Nici in tari precum Franta, Germania sau Polonia nu exista un regim fiscal special pentru afacerile mici. In Vest, in general, cotele de impozitare sunt mai mari decat ale noastre si sunt progresive, spune consultantul Deloitte.

Irlanda, exceptia de la regula

Exceptia de la regula, insa pe o perioada limitata, este Irlanda. Potrivit reprezentantei companiei de consultanta, in Irlanda, firmele inregistrate dupa 18 octombrie 2008 si care au inceput sa activeze din 2009 nu platesc impozit pe profit timp de trei ani. Conditia este ca impozitul calculat sa nu depaseasca 40.000-60.000 de euro. "A fost o masura anticriza luata din timp, deja pusa in practica la inceputul lui 2009", sustine Raluca Bontas.

Spre deosebire de Romania, unde microintreprinderile sunt societatile care au o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro pe an, in Spania - in categoria firmelor mici - intra cele cu afaceri de pana in 8 milioane de euro anual. Avantajul de care beneficiaza acestea este o taxare cu doar 25% pe profit, fata de cota de peste 30% pentru primii 125.000 de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: