De ce radem?
Data publicarii: Astazi, 04-02-2010 | LifestyleRasul urmat de contorsionarea intregului corp este parte din vocabularul universal al oamenilor, dar se manifesta in situatii diferite, in functie de cultura. Fie ca este o forma a limbajului nonverbal sau o maniera de exprimare a emotiilor, specialistii explica faptul ca acest comportament ramane o mare enigma pentru stiinta.
Imaginati-va ca stati in fata unui prieten si deodata fata incepe sa i se convulsioneze involuntar. Muschii faciali, in special cei ai buzelor, i se extind, iar in ochii lui vezi o anumita expresie... Glasul sau vibreaza si se aude o serie de sunete expiratorii consecutive si cadentate.
In mod ciudat, nimeni din jurul vostru nu-si intoarce privirea la prietenul respectiv, chiar daca ar parea ca se sufoca, in timp ce umerii lui tremura si intregul corp i se contorsioneaza. Nu e un motiv de panica, asta se-ntampla cand persoana de langa tine rade cu pofta.
Motivele unui asemenea comportament sunt variate, dar mecanismul rasului este intotdeauna acelasi: inspiratie adanca si scurte contractii spasmodice ale toracelui, in special ale diafragmei. De aici si vorba: "rad de se tin cu mainile de burta".
Cercetatorii spun ca rasul se produce frecvent la om si ca, cel mai probabil, este cauzat de un lucru auzit la un moment dat, in conversatie, indiferent daca emitatorului i s-a parut sau nu amuzant. In functie de educatia si de cultura fiecarui om, interpretarea realitatii, in general, si conexiunile pe care le facem, in particular, explica de ce nu radem toti la aceeasi gluma sau in aceleasi situatii.
Un mister pentru cercetatori
"Traim intr-o lume in care cercetarea a atins un nivel de varf. Cu toate acestea, rasul ramane o enigma, fiind unul dintre cele mai putin cunoscute comportamente umane. Se stiu foarte putine lucruri despre mecanismele aparte ce se produc in creierul nostru inainte si in momentul in care radem. Un singur lucru este cert: faptul ca rasul are la baza subconstientul si foarte multe senzatii si asocieri de imagini reprezentative pentru propria noastra realitate", spune Robert Provine, un cunoscut profesor de psihologie si neurostiinte din SUA.
El adauga faptul ca relatia dintre ras si umor sau dintre ras si voiosie ramane un mister la nivel stiintific, desi exista o legatura reciproca evidenta intre acestea.Cercetarile profesorului american Provine mai arata ca atunci cand radem, de obicei, transmitem existenta unor intentii jucause. Asta inseamna ca glumele au de-a face si cu apartenenta indivizilor la un grup. "Asemenea cantecului unei pasari, rasul functioneaza ca un semnal social, fiind o forma de comunicare", mai spune Provine.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman