BNR pune accentul pe stimularea economiei, anticipand continuarea dezinflatiei
Data publicarii: 04-02-2010 | EconomieBanca centrala pune un accent mai mare pe stimularea economiei, prin revitalizarea creditarii private si sustinerea cererii, in conditiile in care mizeaza pe continuarea procesului de dezinflatie incepand din februarie, ajutata si de intarirea leului.
Astfel, in comunicatul detaliat al deciziilor de politica monetara de miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) argumenteaza scaderea dobanzii cheie de la 7,5% la 7% prin necesitatea unei politici monetare care sa vizeze nu doar stabilitatea pe termen mediu a preturilor, ci si "revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti".
"Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental", se arata in comunicat.
Inflatia, elementul cheie al strategiei de politica monetara a BNR, a inregistrat o accelerare la finalul anului trecut, "in principal ca efect al majorarii accizelor la tutun si al evolutiei preturilor combustibililor", insa banca centrala considera ca trendul dezinflationist se va relua din februarie.
"Perspectivele indica continuarea procesului de dezinflatie, dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie ca efect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun, in conditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de baza CORE2 ajustata - care ilustreaza mai bine efectele gestionarii cererii agregate", subliniaza banca centrala.
Astfel, inflatia de baza CORE2 ajustata - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile si al principalelor produse accizabile - si-a continuat trendul descendent inceput in luna aprilie 2009, ajungand la 2,8% in decembrie 2009.
Perceptia asupra Romaniei s-a imbunatatit, dar raman incertitudini privind mediul extern
Banca centrala puncteaza imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei, in urma deblocarii finantarii de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) si a cresterii apetitului global pentru risc, de care a beneficiat si leul la inceputul acestui an.
Cu toate acestea, BNR atrage atentia asupra "persistentei incertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilor de capital, preturilor administrate si a celor volatile".
La finalul lui ianuarie, FMI si CE au trimis o misiune comuna de evaluare la Bucuresti, care a anuntat ca va propune reluarea aranjamentului de finantare a Romaniei. Urmatoarele doua transe de la FMI, in valoare de 2,3 miliarde euro, urmeaza sa fie virate Romaniei in februarie.
Un prim semnal al imbunatatirii perceptiei externe a venit marti, cand agentia de rating Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la 'negativa' la 'stabila', argumentand in principal prin reducerea nevoii de finantare externa a tarii.
In urma deciziei de reducere a dobanzii de politica monetara la 7%, dobanda la facilitatea de depozit scade de la 3,5% la 3% pe an incepand din 4 februarie, iar dobanda la facilitatea de creditare (credit Lombard) coboara la 11% pe an, de la 11,5% anterior. Aceste dobanzi sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale in raport cu dobanda cheie.
In acelasi timp, dobanda penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 16,5% incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?